Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O carte pe zi: 'Eu cânt și muntele dansează', de Irene Sola

Radu Pop
Mediafax
irene sola

O poetă care scrie un roman. Un roman în care totul este animat de același suflu uman, animale, fenomene naturale, natură, fenomene supranaturale. Totul pare atemporal. Totul se petrece în Pirineii catalani, munți descriși fabulos.

Un roman sublim , chiar dacă pe alocuri violent – cum e natura, cum e viața.

Irene Solà, născută în august 1990, este o tânără scriitoare catalană multipremiată, pentru cartea pe care o semnalăm astăzi. Mai multe premii catalane, dar și Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene.

Scriu editorii: „Nu există viață și moarte, doar fluxul necontenit al timpului, în care dăinuie tot ce a trăit cândva sau trăiește acum – natură, oameni, animale, creații umane. Omul nu este nici singur, nici centrul universului, ci doar o instanță a eternității „de zi cu zi“. Tradus în peste 30 de țări și încununat cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene în 2020, romanul Eu cânt și muntele dansează al scriitoarei catalane Irene Solà sparge canoanele genului și țese din voci umane și nonumane o tapiserie hipnotică.” „un mozaic de jovialitate, umor, lumină plină de viață și joc escatologic, o farsă carnavalescă... trepidantă, marcată de o magnetică cutezanță lirică“ (El País).

O Poveste în care munții, norii, fulgerul care ucide, ciupercile, vrăjitoarele contribuie la mersurl lucrurilor participând și spunând-și partea lor de acțiune. E povestea văduvei unui poet țăran și a fiicei sale care iubește un orășean refăcut în Pirinei, după un accident. Fiecare personaj uman sau nonuman are o voce distinctă. În mijlocul cărții, întrt-un capitol intitulat „Zguduitura” ne este desenată la propriu apariția munților. În alt capitol intitulat „Poezia”, spiritul unuai dintre personaje, mort, ne spune poeme închinate tuturor celor din jur. O poveste cu o natură fermecătoare și halucinantă, cu peisaje pe care în mod cert nimeni nu le văzut, dar ar vrea din tot sufletul să le vadă, case răzlețite cocoțate pe stânci, oameni cu istorii fabuloase.

„Un roman luminos și captivant. Îmbinând istoria, legenda, realitatea, literatura: totul se transformă în carne și sânge“ — La Vanguardia

Irene Solà _ Eu cânt și muntele dansează. Traducere din catalană și note de Jana Balacciu Matei. Editura Humanitas Fiction, colecția Raftul Denisei. 210 pag.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.