Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O carte pe zi: 'Fascismul. Un avertisment', de Madeleine Albright

biblioteca

"În momentul în care democrațiile occidentale își pun întrebarea dacă nu cumva se află iarăși în situația de acum aproape un secol, Madeleine Albright vine cu o carte care clarifică multe dintre dilemele prezentului" (The Economist).

Madeleine Albright este unul dintre cei mai influenți politicieni și diplomați ai ultimelor decenii. Născută în Cehia, în 1937, a fost prima femeie care a ocupat funcția de Secretar de Stat al Statelor Unite ale Americii, servind între 1997 și 2001, în timpul mandatului lui Bill Clinton. În perioada 1993-1997 a fost ambasadorul Statelor Unite la ONU. A scris mai multe cărți foarte căutate, cea mai recentă, cea de față, potriivit Mediafax.

La 82 de ani, Madeleine Albright a decis să avertizeze asupra formelor de fascism contemporane. Cartea a apărut în 2018. În 2019, cartea a fost reeditată și, în prefața ei, Albright evocă valul de neînțelegere și de furie care a însoțit-o de la lansările de carte la cronicile de tot felul. Madeleine Albright vorbește despre erodarea democrației liberale, despre o veritabilă criză politică și despre creșterea amenințării fascismului, nu numai în Statele Unite, ci în toată lumea. Volumul scoate în evidență numeroase similitudini între evenimentele din ultimii ani din Europa și ceea ce s-a întâmplat în urmă cu un secol.

"În 1924, Mussolini a forțat o lege electorală care acorda fasciștilor controlul parlamentului. Când liderul socialiștilor a adus dovezi că votul a fost aranjat, a fost răpit de huligani și ucis. La sfârșitul anului 1926, Ducele abolise toate partidele politice concurente, eliminând libertatea presei, neutralizând mișcarea muncitorească și asigurându-și dreptul de a numi el însuși oficialii municipali. Pentru a impune aceste edicte, a preluat controlul poliției naționale, i-a mărit efectivele, i-a sporit capacitatea de a desfășura programe de supraveghere internă. Pentru a constrânge monarhia, și-a acordat dreptul de a aproba orice succesor al regelui. Pentru a îmbuna Vaticanul, a închis bordelurile și a umflat leafa preoților, dar a câștigat în schimb dreptul de a-i aproba pe toți episcopii. Privind spre viitor, a transformat școlile în fabrici umane, unde școlarii în cămăși negre mărșăluiau cu muschete, sărbătoreau perspectiva unei morți eroice și strigau crezul fascist: <>".

Fascismul pe care îl intuiește, îl descrie și îl combate Madelein Albright amenință și Statele Unite. Trimiterile la politica și personalitatea lui Donald Trump sunt directe. "Trump este primul președinte antidemocrat din istoria Statelor Unite. În prea multe zile, începând cu primele ore, își etalează disprețul față de instituțiile democratice, idealurile de egalitate și dreptate socială, discursul public, virtuțile civice și America însăși. Dacă ar fi transplantat într-o țară cu mai puține protecții democratice, ar da o probă pentru dictator, pentru că într-acolo îl conduc instinctele lui. Acest fapt înspăimântător are consecințe". Fostul secretar de stat demonstrează în ce sens merg acestea.

O carte extrem de bine scrisă, convingătoare, incitantă, alarmantă.

Madeleine Albright - "Fascismul. Un avertisment". Editura RAO. Traducere de Maria Aciobăniței. 282 pag.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.