Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O carte pe zi: Îndrăgostiții de la miezul nopții de Mieko Kawakami

curatorial.ro
targ carte carti

„Un nou roman de atmosferă și de o subtilă frumusețe“ - TIME. „Sincer și mistuitor, romanul lui Kawakami reprezintă o nouă perspectivă strălucită asupra vieții tinerelor femei“ - Booklist, potrivit mediafax.

Am semnalat în urmă cu câțiva ani la această rubrică o carte fenomen, care te duce în intimitatea unei femei, a tuturor femeilor, „Povești de vară”, a japonezei Mieko Kawakami. Una dintre cele mai bune cărți apărute în ultimii ani. A mai fost, apoi, a aceleiași autoare, „Heaven”, și ea semnalată în această rubrică. Acum e al treilea titlu, care se apropie ca intesitate, trăiri, scriere, de „Povești de vară”.

Eroina e corectoare, adică face o muncă nu doar migăloasă, ci și extrem de dificilă, pentru că oridecâte ori ai citi un manuscris și oricât de atent, tot rămân greșeli (e vorba de limba japoneză, cu ideogramele ei complicate); ca rezultat, nu există carte perfectă. O eroină care demisionează de la editura la care lucra și devine corector freelancer. Un om singur între alți oameni singuri, ca ea. Știe că nu trebuie să se implice emoțional în nicio poveste pe care o corectează. Obsedată de faptul că, pentru tot ce i se întâmplă, există un motiv. Care se apucă de băut. Când bea, prinde curaj. Are o prietenă care o îndrumă, o vede rar, poate nici nu-i e prietenă. Întâlnește un bărbat, pe care îl vede săptămânal la o cafenea, de care se îndrăgostește, are vise cu el, inclusiv erotice, dar nu se culcă cu el, nici măcar nu se îmbrățișează, află în cele din urmă că a mințit-o. Viața ei se petrece între cei patru pereți ai casei proprii, unde și lucrează. Multe i se petrec în lumea visului. Niciodată nu alesese nimic din proprie inițiativă, nici studiile. Prietena îi vorbește despre sex, care impulsionează relațiile. N-are curaj. Și într-o zi se trezește deschizând un carnet și pe prima pagină albă scrie „Îndrăgostiții de la miezul nopții”. Va urma romanul, firesc.

Scriu editorii:

„Fuyuko Irie, o tânără în vârstă de treizeci și patru de ani, lucrează ca freelancer în domeniul corecturii de carte. Locuind singură în Tokyo, un oraș în care nu e ușor să creezi noi legături, Fuyuko duce o viață retrasă, singura ei prietenă fiind o colegă pe nume Hijiri, de o seamă cu ea, dar cu un temperament complet diferit. Când Fuyuko se oprește într-o zi să se privească într-o vitrină, vede o femeie ștearsă, stângace și lipsită de vlagă, care n-a reușit niciodată să-și ia viața în propriile mâini. Singura ei sursă de alinare: lumina. În fiecare an, în Ajunul Crăciunului, Fuyuko iese să facă o plimbare în miez de noapte, bucurându-se de luminile orașului. Dar ceea ce reușește până la urmă să-i trezească un sentiment nou este o întâlnire întâmplătoare cu un bărbat pe nume Mitsutsuka. Și astfel, viața tinerei pare pe cale să se schimbe.

Însă în timp ce Fuyuko începe să privească lumea cu alți ochi, episoade dureroase din trecutul ei ies la iveală. Fuyuko are nevoie să se simtă iubită, văzută și auzită. Dar trăind în lumea îngustă pe care și-a creat-o singură, va găsi ea oare puterea să dărâme zidurile ce o împresoară?

Îndrăgostiții de la miezul nopții este un roman acut și pătrunzător, înduioșător și captivant, viu și poetic, modern și șocant. Îi va face pe cititori câteodată să râdă, iar alteori să plângă, amintindu-le însă mereu, cum doar cărțile bune o pot face, că, uneori, suferința este un preț ce merită plătit. Încă un roman de neuitat, al celei mai interesante scriitoare japoneze contemporane”.

Mieko Kawakami – Îndrăgostiții de la miezul nopții. Traducere din limba japoneză și note de Iolanda Prodan. Editura Litera. 287 pag.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.