Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O carte pe zi: `Magicianul` de Colm Tóibín

Magicianul

Marele scriitor irlandez Colm Tóibín ne oferă un superb roman biografic, omagiu nuanțat adus modernistului absolut care este autorul Morții la Veneția.“ — Le Monde. Un roman care a primit anul trecut Premiul Rathbones Folio, premiu londonez care este acordat anul din 2014.

Un roman admirabil, o biografie cum rar se scriu - și excelent tradusă.

„O existență care începe aparent banal: un oraș hanseatic – scriu editorii -, o mamă fără teama convențiilor sociale, un tată rigid, o rivalitate supărătoare cu fratele mai mare. Și totuși, dintr-o istorie familială ce nu pare să favorizeze apariția unui scriitor important, își trag seva o operă literară majoră și forța inepuizabilă de a supraviețui tragediilor politice din prima jumătate a secolului XX. Magicianul are tensiunea și vastitatea romanului canonic și îi oferă cititorului șansa să trăiască o viață excepțională din interior, aceea a unui scriitor care a adunat elogii și a unui om care nu și-a depășit, până la sfârșit, contradicțiile – Thomas Mann.”, notează Mediafax.

Așadar o biografie a lui Thomas Mann, scriitorul care a obținut Premiul Nobel pentru literatură în 1929, un roman care își poartă cititorul nu numai prin meandrele unei creații fascinante, ci și prin cele ale unui secol zbuciumat, cu războaie mondiale, nazism și comunism și mulțime de transformări sociale. Dar ceea ce atrage în mod deosebit în acest roman este măiestria cu care scriitorul irlandez Colm Tóibín reușește să imagineze și să descrie chinurile facerii câtorva dintre operele care au marcat literatura lumii semnate de acest „magician”, cum era numit Thoams Mann de copiii săi. Inclusiv contradicțiile sale, nesiguranța, gândurile cele mai contrare moralei burgheze, notate în mulțimi de caiete pe care s-a temut la un moment dat că-i vor fi confiscate de naziști, dezvăluite lumii și făcut de râs.

„Magicianul este o operă ce degajă o imensă afinitate imaginativă, o carte de-a dreptul palpitantă. E nevoie de un scriitor de calibrul lui Colm Tóibín pentru a înțelege cum detaliile aparent lipsite de importanță ale vieții pot fi metamorfozate și transformate în artă.“— Jay Parini.

În final, îmi permit să fac editorilor o observație de cititor înverșunat: corpul de literă cu care este tipărit acest roman superb este mult prea mic, chiar și pentru ochii tineri și experimentați; la sutele de pagini ale cărții, lectura devine obositoare și ești tentat să abandonezi. Înțeleg rațiunile economice, dar cele câteva zeci de pagini câștigate în acest fel nu cred că atârnă mai greu decât certitudinea că mulți cititori vor fi îndepărtați.

Colm Tóibín – Magicianul. Traducere din limba engleză și note de Mihnea Gafița. Editura Humanitas Fiction, colecția Raftul Denisei. 501 pag.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.