Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O carte pe zi: 'Războiul ca spectacol' de Dan Constantin Mireanu

uniteagainstbookbans.org
carte roman citit lectura

Războaiele din care au relatat jurnaliștii care au acceptat să paticipe la această cercetare au fost prezentate întotdeauna din perspectiva oficială a țării, iar legitimitatea lor nu a fost nicodată contestată.

Într-o vreme în care suntem înconjurați de războaie, o carte cu o asemenea temă e bine venită. Autorul ei este ofițer, a studiat mult fenomenul și a realizat și o dizertație despre război ca spectacol și o lucrarre de doctorat la SNSPA sub coordonarea profesorului universitar Grigore Georgiu, potrivit mediafax.

În plus, cunoaște și situația de pe teren, fiind în trei misiuni în zonele de operațiuni din Zabul, Kabul și Kandahar.

„Junalist militar, cu o bogată experiență în zonele de conflict – scrie Prof. univ. dr. Grigore Georgiu -, domnul Constantin Mireanu ni se arată în această carte în ipostaza de redutabil cercetător și analist al reprezentărilor mediatice ale războiului. După ce ne avertizează că există „o diferență de planuri ontologice” între războiul ca fapt real și imaginea mediatică a acestuia, autorul își folosește competențele analitice pentru a ne explica modul în care războiul, cu întregul său cortegiu de violențe, atrocități și drame umane, este transformat în narațiuni și imagini care îmbracă forma unui spectacol interesant și atractiv, menit să stârnească emoții și să orienteze publicul spre o anumită interpretare a faptelor. Autorul își focalizează analizele pe două instanțe ale acestui proces de transfigurare: relatările jurnaliștilor de la fața locului și apoi multiplele „prelucrări” ale acestor date primare de către laboratoarele sistemului mediatic (selecții, asocieri și montaje ale imaginilor, cadraje mediatice și diverse „puneri în scenă”). În final, autorul ne oferă o suită de ample interviuri cu importanți jurnaliști de război, care vorbesc cu sensibilitate și implicare despre dramatica lor experiență umană și profesională din teatrele de operații, iar mărturiile lor conferă o valoare în plus acestei cărți-document.”

Cartea este rodul unui deceniu de documentare și încearcă să înfățișeze modul în care războiul este prezentat în sistemul mediatic, un capitol special (al treielea) fiind dedica analizei fenomenului fake news cu accent pe rolul acestuia îm crearea unuu mediu informțional viciat, care poate influența atît percepția jurnalistului în zonele de conflict, cât și modul în care publicul recepționează și decodifică informațiile primite.

La sfârșitul cercetării, pe parcursul a mai mult de o sută de pagini, autorul publică un scurt docuemntar, „This desert city” , un cadru mediatic despre o bază militară din deșertul afgan; și un ghid de interviu care conține 16 întrebări, dincare două se referă la cadrul general de introducere în temă și sodează motivele care au condus la atracția corespondenților pentru relatările din zonele cu epricol ridicat, precum și traseul prin care au ajuns corespondenți de război.

Dan Constantin Mireanu – Războiul ca apectacol. Perspective și interpretări privind experiențe ale jurnaliștilor de război. Prefață de Adrian Lesenciuc. Editura Tritonic. Colecția Comunicare media. 391 pag.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.