Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O carte pentru copii prezentată de maestrul Gheorghe Zamfir

adela dobran

Reporter: - Adela Dobran, ce e pentru un psiholog scrisul literaturii pentru copii?

”Povețe cu multe fețe”, apărută recent la Adenium, cu ilustrații de Anda Cofaru, e ultima dumneavoastră carte publicată. Vorbiți-mi, vă rog, despre scrierea ei.

Adela Dobran: - Pentru mine, a scrie literatură pentru copii înseamnă a fi eu însămi, a rezona total cu propria sensibilitate, a mă identifica în fiecare cotlon al copilariei pe care o reiterez cu fiecare vers, cu fiecare cuvânt exprimat poetic, e un melanj fascinant acesta: poet, psiholog, copil, dar fiecare în parte e suflet din sufletul meu.

content-imageCa principiu, cred că, într-o măsură mai mare sau mai mică, profesia pe care o practicăm, ne influențează ca mod de raportare la noi înșine și la cei din jurul nostru. Cu atât mai mult, formația de psiholog și psihoterapeut. Lucrez de ani buni, la cabinet, cu copiii, identific situațiile cu care aceștia se confruntă, le înțeleg nevoile și de fiecare dată vin în întîmpinarea sufletului lor încercat, cu multă iubire. Este o relație bivalentă între scrierile mele (al căror pivot sunt eu) și micii receptori, copiii. Bivalență, în sensul că mesajul scrierilor mele are această intenție formativă în sens coercitiv, dar și terapeutic. Asta pe de o parte. Pe de altă parte, copiii prin structura lor, prin felul în care reacționează sau recepționează mesajul estetic, îmi oferă noi surse de inspirație, noi orizonturi de explorare și exploatare, câmpuri noi de atitudini creatoare.

Poeziile au și rolul de oglindire, copiii regăsindu-se în multe din întâmplările personajelor care animă poezia sau în mesajele pe care acestea le transmit, așadar poezia are și o funcție terapeutică.

- Cărei categorii de vârstă se adresează cartea ,,Povețe cu multe fețe?

- Copiii nu au vârstă, sunt copii, ființe guvernate de imaginație si candoare, însă dacă ar fi să vă răspund punctual, aș spune că poeziile mele se adresează în primul rând copiilor de vârstă preșcolară și școlară mică. În aceeași măsură, se adresează și copiilor mai mari și tuturor celor care și-au păstrat sufletul de copil.

- Cum a decurs lucrul cu ilustratoarea? Dar cu editura? Am observat că volumul a fost bine primit de cei mici, fiind prezentat de celebrul Gheorghe Zamfir.

- Am colaborat foarte bine atât cu ilustratoarea, completîndu-ne reciproc, cât si cu întregul staf al editurii, adevărați profesioniști de înaltă factură umană, valoare culturală, ținută morală.

În ceea ce privește alegerea și crearea propriu-zisă a ilustratiilor, am ținut cont de forța de sugestie a imaginilor pentru mentalul si psihicul vârstei mici, practic ilustrațiile acestea reprezintă un suport concret/senzorial eficient atât în receptarea mesajului poetic, cât și în formarea unor reprezentări despre lumea fenomenologică, materială și animală. În plus, unele dintre ele au o evidentă latura umoristică, spre deliciul si surpriza copiilor.

Maestrul Gheorghe Zamfir a onorat, prin prezența sa, lansarea cărții si a dat multă culoare și strălucire evenimentului, prin sinergia muzică, gestică, sunete și savoarea momentului, printr-o explozie de reacții spontane și deosebit de inspirate, care au făcut deliciul copiilor. Maestrul naiului nu numai a cântat, a recitat, a interacționat cu cei mici, stârnindu-le atât emoție cât și hohote de râsete.

- Ce reprezintă copiii pentru dumneavoastră? Bănuiesc că nu vă opriți din scris cu ”Povețe cu multe fețe”... Proiecte?

- Copii pentru mine sunt o parte a ceea ce sunt eu, un adult care nu dorește să se maturizeze complet, pentru că, în momentul în care nu aș mai fi copil, aș înceta să mai scriu.

În primul rând, la Târgul Internațional de Carte GAUDEAMUS București, voi avea o nouă lansare de carte, fiind invitată din nou, de editura Adenium din Iași, care s-a implicat și se implică efectiv în realizarea si finalizarea cărții de poezii pentru copii, al cărei nume nu-l deconspir, pentru că este o surpriză, iar surprizele nu pot fi deconspirate.

- Vă mulțumesc!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.