Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O celebră femeie din Spania a fost condamnată la 122 de ani de închisoare: Mai are 20 de ani de executat în Franța

Maria Soledad Iparraguirre Guenechea

Cel mai înalt tribunal spaniol, Audienţa Naţională, a condamnat la 122 ani de închisoare o fostă conducătoare a organizaţiei separatiste basce ETA, Maria Soledad Iparraguirre Guenechea, alias "Anboto", pentru asasinarea unui militar spaniol în 1995, potrivit France Presse.

Conducătoare istorică a ETA, extrădată de Franţa, "Anboto" a fost găsită vinovată că a "dat ordin să fie asasinat comandantul armatei terestre Luciano Cortizo şi a furnizat explozibilii" utilizaţi, potrivit sentinţei tribunalului însărcinat în special cu dosare de terorism, făcută publică vineri.

Citește și: Cristoiu: ‘Este clar că se țintește scaunul dlui Cercel. Deja a apărut un concurent și trebuie neapărat să plece’

Luciano Cortizo a decedat într-un atentat cu maşină capcană în oraşul Leon (nord-vestul Spaniei) pe 22 decembrie 1995, scrie agerpres.ro.

Această condamnare cuprinde o pedeapsă de 30 de ani închisoare pentru "asasinat terorist împotriva unui membru al forţelor armate" şi patru pedepse de câte 20 de ani pentru "tentativă de asasinat terorist" împotriva a patru persoane rănite în atentat, între care fiica comandantului Cortizo, care vor trebui să fie indemnizate.

Citește și: Studiu șocant: S-a descoperit că există riscul mai mare de a lua COVID-19 acasă, decât de la străini

Tribunalul a amintit că această femeie de 59 de ani începuse să-şi asume în 1993 "responsabilităţi în cadrul aparatului militar" al ETA de pe teritoriul Franţei, care a extrădat-o în septembrie în special pentru rolul său în acest atentat din 22 decembrie 1995.

În Franţa, "Anboto" fusese condamnată, împreună cu partenerul său Mikel Albisu Iriarte, zis "Antza", în noiembrie 2012 la 20 de ani de închisoare pentru că a "condus" un grup cu scop terorist şi a comis numeroase infracţiuni care au permis comiterea unor atentate. Totuşi, nicio acţiune sângeroasă nu le-a fost imputată în mod direct. Cuplul a fost arestat în octombrie 2004 în cursul unei vaste razii la Salies-de-Bearn (sud-vestul Franţei).

Citește și: Replică dură din partea USR PLUS, despre anunțul lui Ludovic Orban : ‘PNL prezintă sondaje măsluite’

În mai 2018, "Anboto" a fost aleasă de ETA pentru a citi în limba bască comunicatul care anunţa dizolvarea organizaţiei separatiste. În total, 853 de morţi sunt atribuiţi organizaţiei în cele patru decenii de activitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.