Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O curte de apel din Norvegia a decis că Anders Breivik stă bine-merci în închisoare

Curtea de Apel din Oslo a decis miercuri că ucigaşului în masă Anders Behring Breivik nu îi sunt încălcate drepturile omului prin faptul că este izolat de ceilalţi deţinuţi şi că i se verifică în mod regulat corespondenţa, transmite Reuters, potrivit agerpres.

"Breivik nu este şi nu a fost torturat, nici nu a fost victima unui tratament inuman sau degradant", se arată într-un comunicat al Curţii de Apel.

Citeşte şi: Marea Britanie riscă să rămână fără personal medical in perioada post-Brexit

Decizia contrazice verdictul pronunţat de tribunalul care a judecat cazul în primă instanţă şi care decisese, în aprilie 2016, că unele condiţii de detenţie în care trăieşte extremistul de dreapta care a ucis 77 de oameni sunt "inumane şi degradante".

Instanţa a hotărât atunci ca statul să îi achite deţinutului cheltuielile judecătoreşti în valoare de aproximativ 41.000 de euro, dar a respins plângerile lui Breivik privind cenzurarea corespondenţei. Atât deţinutul, cât şi procuratura au făcut apel la decizia din 2016.

Potrivit publicaţiei The Guardian, plângerea lui Breivik includea nemulţumiri legate de faptul că nu i se permite contactul cu alţi deţinuţi din penitenciarul de maximă securitate din Skien, unde este ţinut, că este adesea supus unor percheziţii stricte, a fost adesea încătuşat şi i se violează corespondenţa.

Breivik a criticat şi calitatea hranei sau faptul că tacâmurile sunt din plastic, mai notează Guardian, amintind că deţinutul cel mai costisitor al Norvegiei are la dispoziţie un complex format din trei celule unde are acces la televizor, la jocuri video şi la o sală de sport.

Alaiul regal saudit a ajuns în Indonezia. Regele Salman a venit cu 460 de tone de bagaje

La înfăţişarea din ianuarie din procesul de apel, procurorul general a spus că Breivik rămâne un pericol şi restricţiile din regimul său de detenţie sunt necesare, inclusiv monitorizarea corespondenţei.

Avocatul lui a afirmat, în schimb, că regimul de izolare în care este ţinut îl face "vulnerabil din punct de vedere psihic" şi că Breivik are nevoie de contact cu ceilalţi deţinuţi, nu doar cu gardienii, personalul sanitar al închisorii sau cu reprezentanţii lui legali.

În august 2012, Anders Behring Breivik a fost condamnat la 21 de ani de închisoare pentru atacurile comise în iulie 2011 la Oslo şi pe insula Utoya, soldate cu moartea a 77 de persoane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.