Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O curte de apel elveţiană recunoaşte starea de necesitate în faţa urgenţei climatice

elvetia

Curtea de Apel din Geneva l-a achitat miercuri pe un tânăr activist elveţian care a vandalizat sediul băncii Credit Suisse pentru a denunţa investiţiile acesteia în industrii bazate pe energii fosile, în numele "stării de necesitate" în faţa urgenţei climatice, a raportat agenţia ATS citată de AFP, potrivit Agerpres.

În octombrie 2018, tânărul bărbat şi colegii lui din colectivul Breakfree Suisse şi-au pus mâinile acoperite de vopsea roşie pe zidurile şi pereţii sediului din Geneva al gigantului bancar Credit Suisse.

"Acest verdict nu reprezintă un cec în alb pentru a comite şi alte acte de vandalism. Nu trebuie nici să fie o sursă de bucurie, pentru că el este constatarea unui eşec iminent", a declarat preşedinta tribunalului local, Gaelle Von Hove.

Pentru tribunalul elveţian, acţiunea "mâini roşii" se înscrie pe deplin în logica măsurilor promovate de Consiliul Federal pentru a inversa curba încălzirii climei şi care mizează pe reputatul management al riscurilor din sectorul financiar.

Citește și: Victor Ponta trage semnalul de alarmă: Dacă nu o facem acum – până în 2024 va mai exista România?

Citând un articol din cotidianul Le Temps, Curtea de Apel din Geneva consideră că o acţiune precum cea vizată de acest proces ar putea să nu fi fost zadarnică. În 2019, Credit Suisse a anunţat că a conştientizat rolul său în încălzirea climei şi şi-a redus investiţiile considerate problematice.

"Judecătorii şi-au exercitat responsabilităţile ce le revin în calitatea lor de a treia putere în stat", a declarat avocata acuzatului, Laila Batou.

Decizia de miercuri este contrară celei anunţate de Curtea de Apel din Renens, oraş situat în apropiere de Lausanne şi de Geneva.

Pe 24 septembrie, acea instanţă i-a condamnat pe cei 12 activişti elveţieni care au pătruns în noiembrie 2018 într-o sucursală Credit Suisse deghizaţi în Roger Federer, pentru a protesta astfel faţă de investiţiile în energii fosile făcute de această bancă, sponsor al celebrului jucător de tenis elveţian.

În ianuarie, un judecător unic a făcut senzaţie în presa internaţională după ce a decis să îi elibereze pe cei 12 activişti în beneficiul "stării de necesitate", considerând că acuzaţii au acţionat în mod legitim în faţa urgenţei climatice.

Dar, în septembrie, Curtea de Apel a estimat că activiştii ar fi putut să folosească alte mijloace legale, în special politice, iar gestul lor nu a frânat în mod direct emisiile de gaze cu efect de seră.

Cei trei magistraţi din acea instanţă au respectat avizul Parchetului elveţian, care a îndemnat la "respectarea dreptului, nu a sentimentelor" şi i-a condamnat pe tinerii activişti de la Lausanne Action Climat.

Ministerul Public şi banca elveţiană au la dispoziţie 30 de zile pentru a face recurs la Tribunalul Federal în urma achitării pronunţate miercuri. Deja sesizată în cazul procesului din Renens, instanţa supremă elveţiană va avea misiunea de a tranşa dezbaterea juridică despre urgenţa climatică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.