Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O disidentă asociată cu Aleksei Navalnîi a reuşit să fugă din Rusia pentru a nu fi arestată

thebarentsobserver.com
Violetta Grudina

Disidenta Violetta Grudina, asociată a cunoscutului critic al Kremlinului Aleksei Navalnîi, a anunţat joi agenţia Reuters că a fugit din Rusia pentru a nu fi arestată, în timp ce doi asistenţi ai acestuia au afirmat că au primit scrisori de ameninţare la adresa lor şi a familiilor lor.

Violetta Grudina nu a precizat când şi cum a reuşit să iasă din Rusia, nici unde se află în prezent. "Nu aveam de ales. Sunt pe o listă de urmăriţi în Rusia şi mă aştepta închisoarea", a scris ea într-un mesaj trimis prin aplicaţia Telegram.

Grudina a fost împiedicată să candideze în septembrie anul trecut pentru consiliul din Murmansk, oraş-port din zona arctică a Rusiei, iar apoi a fost victima unei campanii de intimidare, inclusiv cu focuri de armă trase asupra sediului său. La un moment dat, susţine ea, a fost internată într-un spital pentru a fi tratată de COVID-19, deşi nu avea nevoie şi nu a fost de acord. Kremlinul a refuzat să comenteze acuzaţiile formulate de Grudina şi dezminte urmărirea politicienilor din opoziţie, susţinând că nimeni nu este judecat dacă nu a încălcat legea. Nici autorităţile locale nu au răspuns solicitărilor Reuters.

Grudina s-a alăturat astfel unei lungi serii de opozanţi care au părăsit Rusia începând de anul trecut, în timpul unui val de represiuni care s-a intensificat după ce Navalnîi a fost închis la revenirea în ţară după un tratament medical în Germania, potrivit Agerpres.ro.

Liderul opoziţiei fusese otrăvit cu o substanţă neurotoxică. Reţeaua politică a lui Navalnîi a fost ulterior destructurată şi interzisă sub acuzaţia de extremism, iar el şi mai mulţi colaboratori de-ai săi au fost incluşi pe o listă de "terorişti şi extremişti".

Echipa lui Navalnîi a afirmat că asistenţii acestuia Ivan Jdanov şi Leonid Volkov, care s-au stabilit în străinătate, au primit scrisori anonime cu ameninţări: "Ştim unde locuiţi. Nu vrem să vă simţiţi în siguranţă, nici voi, nici familiile voastre; vrem să nu uitaţi asta când plecaţi la muncă".

Volkov a afirmat pe Instagram că "scrisoarea din Patrie" i-a fost adusă acasă. "Am primit scrisorile amândoi deodată, când am fost incluşi pe 'lista de terorişti şi extremişti', iar asta nu pare o coincidenţă: ştim ce metode foloseşte Putin pentru a lupta cu cei pe care îi consideră 'terorişti', nu?" Dar nu se va schimba nimic în activitatea noastră", a arătat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.