Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O dronă spaţială a armatei americane a fost lansată cu succes

BBC
logo forta aerospatiala

O dronă spaţială a armatei americane, X-37B, a fost lansată duminică, cu succes, de la baza din Cap Canaveral, în Florida, pentru o misiune de mai multe luni pe care o va consacra unei serii de experienţe ştiinţifice, potrivit AFP şi le Figaro.

"Felicitări celei de-a şasea misiuni a navetei X-37B", a reacţionat ministrul apărării american Mark Esper pe Twitter, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Viorel Cataramă prezent la protestul contra Guvernului din Piața Victoriei. Recent a fost declarat negativ la testul de coronavirus

Racheta Atlas V a decolat la ora locală 09:14 (13:14 GMT), transportând mini-naveta fără pilot, numită Vehicul test orbital (OTV). Aceasta urmează să plaseze pe orbită un mic satelit FalconSat-8, care va efectua experienţe, după cum explicase în urmă cu zece zile secretarul US Air Force, Barbara Barrett, ridicând vălul de pe o dronă rămasă secretă până atunci.

Misiunea urmează să permită testarea reacţiilor anumitor materiale în spaţiu, dar şi evaluarea efectelor radiaţiilor ambiante în spaţiu asupra unei serii de seminţe, a explicat ea. O a treia experienţă va "transforma radiaţiile solare în energie radio-electrică şi va studia modul de a transfera această energie spre Pământ", a adăugat Barbara Barrett, care supervizează noua "Space Force" americană.

Citește și: Reacție, după ce ÎPS Teodosie a împărtășit cu aceeași linguriță: ‘Actul de împărtășire nu este ilegal’

Drona X-37B, care seamănă cu o navetă spaţială americană, ultima dintre ele zburând în iulie 2011, are lungimea de nouă metri şi o anvergură a aripilor de 4,5 metri. Pentagonul, care a făcut publice fotografii ale aparatului, a rămas foarte discret cu privire la misiunile şi capacităţile sale. La fiecare nou zbor în spaţiu, dintre care primul a avut loc în 2010, dispozitivul alimentat cu energie de către panouri solare a rămas din ce în ce mai mult timp pe orbita terestră. Drona şi-a terminat ultimul zbor în octombrie 2019, după 780 de zile, adică peste doi ani, pe orbită.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.