Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O enoriașă l-a mustrat pe ÎPS Calinic în ceea ce privește modul în care se îmbracă preotesele - Cum a reacționat înaltul ierarh

doxologia.ro
Calinic Botoșăneanul

O enoriașă l-a mustrat pe ÎPS Calinic în ceea ce privește modul în care se îmbracă preotesele - Cum a reacționat înaltul ierarh.

O femeie îi solicită Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic, aflat în dialog permanent cu credincioșii din Bucovina, să facă un „decalog al preotesei”, fiind revoltată și de angajatele de la pangar, dar și de fotograful oficial al instituției, informează Adevărul.ro.

IPS Calinic, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, aflat într-un dialog continuu cu credincioșii din Bucovina, a primit de la o enoriașă reclamații în ceea ce privește modul în care se îmbracă preotesele (n. red. - soțiile preoților) care participă la slujbele de la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou din inima municipiului Suceava.

Femeia se declară revoltată și spune că preotesele nu mai au bun simț și vin îmbrăcate indecent la slujbe, motiv pentru care îi cere Înalt Preasfințitului Calinic să ia măsuri.

„O defilare în miniatură a ceea ce ar putea fi Săptămâna Modei de la Paris”

Mai mult, enoriașa este supărată că preotesele machiate și îmbrăcate indecent sunt fotografiate de un fotograf al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

"Un decalog al preotesei se poate face? Vedem la "Sfântul Ioan" în fiecare duminică, lângă Palat, o defilare în miniatură a ceea ce ar putea fi "Săptămâna Modei de la Paris". Pantaloni lungi, tocuri roșii, fundițe și paiete, machiaje profesionale, iar de eșarfe pe cap nu mai vorbim. Ori nu sunt, ori au trecut la pălării. Știm că majoritatea nu sunt bucovinence de la noi, nici prin port, nici prin purtare, și nici prin vorbă. Expresia des folosită de "maica preoteasă" ne mai spune ceva? Decența în îmbrăcăminte ne mai spune ceva?

Este clar că nu de dumneavoastră ține bunul simț al doamnelor, dar poate se sesizează părinții care au studii teologice și înțeleg mesajul. Asta dacă nu sunt duși în ispită și li se pare și lor normal.

O altă întrebare ar fi dacă s-au abonat la fotograful Arhiepiscopiei? Ar fi frumos să îndreptăm cadrul mai mult și pe credincioși și pe copiii lor, pe doamne le știm, le-am văzut, epatează.

O fi adevărat că nu în asta constă credința personală, nu le cere nimeni sa fie tâmpe și șterse, dar bunul simț e trecut de limită prin purtarea lor vestimentară.

Îndreptându-ne ochii spre acestea, putem spune că Maica Domnului este modelul femeii creștine de astăzi? De unele domnișoare de la pangar cu fuste de piele și tonalitate ridicată nu mai pomenim.

Nu știm cine face alegerile și care sunt criteriile de angajare, deși după aspect și vestimentație nu ne rămâne decât să ne gândim. Gusturile nu se discută, spun unii. Din păcate trăim vremuri în care anormalul a devenit normal", a scris enoriașa revoltată.

„Prima dumneavoastră întrebare nu doresc să o comentez în niciun fel”

IPS Calinic i-a dat răspuns acesteia și spune că este vorba despre credincioase adevărate, care se spovedesc și se împărtășesc și menționează că nu vrea să comenteze felul în care se îmbracă. De asemenea, înaltul ierarh ortodox le ia apărarea fotografilor și videografilor care imortalizează evenimentele Arhiepiscopiei Suceve.

„Prima întrebare a dumneavoastră, fiind vorba despre niște persoane cu totul deosebite, cu familii frumoase și pregătiri universitare de referință, care se spovedesc și se împărtășesc cu bună rânduială și care sunt nelipsite de la slujbele Bisericii, nu doresc să o comentez în niciun fel.

Angajatele de la pangar sunt fiice duhovnicești ale părinților slujitori ai Catedralei Arhiepiscopale/ai Mănăstirii "Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou" sau ale altor părinți din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, absolvente ale Facultății de Teologie sau ale altor facultăți și au un comportament care este ireproșabil.

De asemenea, avem și o monahie care viețuiește de mai mulți ani în cadrul mănăstirii. Până acum, nu am primit nicio plângere privind comportamentul domniilor lor, dar dacă cele semnalate de dumneavoastră se confirmă, li se va atrage atenția neîntârziat.

Angajările se fac în urma unui concurs de angajare care este anunțat de fiecare dată pe paginile Arhiepiscopiei, iar dosarul de angajare conține și adeverința preotului duhovnic ce recomandă persoana respectivă pentru angajarea în acel post”, este răspunsul ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.