DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

O eşarfă tricoloră, purtată la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, expusă la Muzeul Mureş

CNMR
tricolor

O eşarfă tricoloră, care a fost purtată de delegaţia cercului electoral Sereda (Miercurea Nirajului), comitatul Mureş-Turda, la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, delegaţie având în frunte pe preotul greco-catolic Alexandru Gligor din Şardul Nirajului, este expusă la Secţia de Etnografie şi Artă Populară a Muzeului Judeţean Mureş, potrivit news.ro.

Potrivit site-ului Muzeului Judeţean Mureş, casa parohială a Şardului a păstrat această eşarfă ca mărturie a participării la Marea Unire a delegaţiei comunităţii lor, intrând apoi în patrimoniul Muzeului Judeţean Mureş, Secţia Etnografie şi Artă Populară.

În Credenţionalul întocmit cu ocazia adunării cercului electoral Sereda, ţinută la Tg. Mureş în 26 noiembrie 1918, au fost delegaţi pentru a participa cu drept de vot la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, pentru „deciderea asupra sorţii viitoare a românilor din Transilvania”: Alexandru Gligor, preot în Şard, Ioan Iacob, învăţător, în St. Lorinţ (Lăureni), Ioan Oltean l(ui) George, econom, în St. Lorinţ (Lăureni), Ioan Oltean l(ui) Ilie, econom, în St. Lorinţ (Lăureni), Alexandru Moldovan, Ilie, econom, în St. Lorinţ (Lăureni).

Citește și: BREAKING Au fost VÂNDUTE, BĂTUTE, ÎNECATE controlat în CADĂ și INJECTATE cu heroină - Poveștile crunte a victimelor grupării lui Alex Bodi/Adrian Tâmplaru

Această delegaţie a fost desemnată, conform Credenţionalului, de „bărbaţi de încredere din comună”, după formula stabilită şi consacrată în epocă.

Pe teritoriul actualului judeţ Mureş, s-au înfiinţat trei Consilii naţionale comitatense: C.N.R. Târnava Mică, la Târnăveni, în 1 noiembrie 1918; C.N.R. Mureş-Turda, la Reghin, în 5 noiembrie 1918; C.N.R. Târnava Mare, la Sighişoara, în 5 noiembrie 1918. Au mai fost înfiinţate trei consilii cercuale (Târgu-Mureş, Miercurea Niraj, Band) şi 51 de consilii comunale.

Cele 15 cercuri electorale, stabilite după Legea electorală din 1910, au ales un număr total de 103 delegaţi, dintre care 83 de delegaţi şi delegaţi supleanţi cu mandat (credenţional), cărora li s-au alăturat 20 de delegaţi de drept din partea diferitelor organizaţii sociale, religioase, profesionale şi culturale (cler, uniuni profesionale, gărzi naţionale  etc.).

Din punct de vedere socio-profesional, dintre cei aleşi pentru marele eveniment din 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia,  32 au fost economi (ţărani), 16 preoţi (5 ortodocşi şi 11 greco-catolici), 9 protopopi (3 ortodocşi şi 6 greco-catolici),13 învăţători, 12 avocaţi, 4 proprietari, 4 funcţionari (un notar şi 3 funcţionari de bancă).

Eşarfa tricoloră a fost declarată exponatul lunii decembrie şi este expusă la Secţia de Etnografie a Muzeului Judeţean Mureş.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.