Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O eurodeputată din Franța acuză cluburile de fotbal pentru încălzirea globală - Folosesc excesiv avionul

incalzirea globala

Eurodeputata ecologistă franceză Karima Delli a criticat cluburile de fotbal profesionist pentru contribuţia lor negativă la schimbările climatice, în contextul în care marile echipe preferă să folosească avionul, chiar pentru distanţe scurte, în locul altor variante de transport mai puţin poluante, transmite miercuri euractiv.com.


''Dacă schimbările climatice sunt o problemă pentru toată lumea, ar trebui să fie aşa şi pentru lumea fotbalului'', a declarat Delli pentru site-ul de ştiri specializat în afaceri europene.

Karima Delli, care este preşedinta Comisiei de transporturi şi turism a Parlamentului European (TRAN), a lansat această dezbatere controversată atunci când a criticat echipa de fotbal Olympique Lyonnais care a preferat să călătorească de la Lyon până la Paris cu avionul, deşi distanţa dintre cele două oraşe este de numai 400 de kilometri.

''Singurii care nu sunt îngrijoraţi de urgenţa climatică!'', s-a indignat eurodeputata pe Twitter.

Potrivit Karimei Delli, aceeaşi călătorie ar fi durat doar două ore cu trenul de mare viteză. Comentariile sale au primit mii de aprecieri în social media.

După câteva zile, ţinta criticilor eurodeputatei ecologiste a fost echipa Paris Saint-Germain, care a folosit avionul pentru a ajunge la Dijon, oraş aflat la numai o oră şi jumătate de mers cu trenul. De parcă nu era destul, autocarul echipei pariziene a mers gol până la Dijon pentru a-i aştepta pe jucători la aeroport.

''Aceste opţiuni trebuie să ne pună pe gânduri. În contextul în care lumea se confruntă cu urgenţa climatică, actorii politici, economici şi sociali trebuie să adopte măsuri concrete. Aş dori ca lumea fotbalului să fie un exemplu pentru oamenii tineri şi mai puţin tineri'', a spus preşedinta TRAN, ea însăşi o fană a acestui sport.

În opinia sa, echipele de fotbal ar trebui să aleagă un alt mod de transport decât avionul dacă respectiva călătorie ar dura mai puţin de şase ore. 'Nu este vorba despre a interzice folosirea avionului, ci de a o limita la nivelul minim necesar'', a explicat ea.

În sprijinul demersului său, Delli a salutat măsurile luate de echipe precum Lille Olympique Sporting Club (LOSC) pentru a deveni mai sustenabile.

Dezbaterea pe acest subiect depăşeşte graniţele franceze. În Spania, echipa Real Madrid a fost criticată pentru că a folosit avionul pentru a ajunge la Salamanca şi Valladolid, aflate la numai 200 de kilometri de capitală, o călătorie care ar fi durat o oră cu trenul.

Organizaţia spaniolă 'Ecologişti în acţiune' a denunţat decizia clubului madrilen, care - ironia sorţii - a avut loc în aceeaşi săptămână în care guvernul spaniol a declarat urgenţă climatică la nivel naţional.

Zburând la Salamanca, echipa Real Madrid a contribuit cu 2,7 tone de CO2 la schimbările climatice, iar dacă folosea trenul emisiile poluante ar fi fost de numai 0,35 tone, a explicat organizaţia ecologistă.

Un raport recent, realizat de Andrew Welfle, cercetător la Centrul de Studii privind Schimbările Climatice Tyndall, arată că 20 de jucători de top - nominalizaţi la Balonul de Aur - sunt responsabili pentru producerea a 505 tone de emisii de CO2 pe an ca urmare a folosirii avionului.

Welfle a ajuns la concluzia că Marquinhos (Paris Saint-Germain), Firmino (Liverpool), Son Heung-Min (Tottenham), Sadio Mane (Liverpool) şi Neymar (Paris Saint-Germain) sunt fotbaliştii care produc cea mai mare poluare întrucât folosesc cel mai mult avionul pe parcursul unui sezon.

Doar Marquinhos este responsabil pentru 53,5 tone de CO2, cantitate care conform studiului citat poate fi absorbită de 835 de arbori care au crescut zece ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.