Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O expoziţie despre ceaţa londoneză în viaţa şi scrierile lui Charles Dickens, inaugurată în martie

biography.com
charles dickens

Ceaţa londoneză, atotprezentă în romanele lui Charles Dickens şi cauza probabilă a problemelor respiratorii ale scriitorului, va fi subiectul unei expoziţii inaugurată la sfârşitul lui martie la Muzeul Charles Dickens din Londra, scrie The Guardian.

În romanul ''Our Mutual Friend'', Charles Dickens descrie o zi învăluită în ceaţa întunecată şi densă din Londra. ''Londra însufleţită, cu usturime în ochi şi plămâni iritaţi, clipeşte, tuşeşte şi se îneacă; Londra neînsufleţită e o fantomă acoperită de funingine, divizată între dorinţa de a fi vizibilă şi cea de a fi invizibilă şi nefiind niciuna pe deplin''. Soarele ''s-a arătat vag pentru câteva momente prin rotocoalele de ceaţă'', a scris Dickens în ultimul său roman terminat înainte de moartea sa, în 1870, potrivit Agerpres.

Expoziţia va cuprinde scrisori, versiuni originale din scrierile lui Dickens, ilustraţii şi obiecte domestice care vor ilustra amploarea şi impactul ceţii în Londra secolului al XIX-lea, fenomen provocat de arderea cărbunelui în industrie sau în locuinţe. Va trasa totodată o paralelă cu problemele poluării din epoca contemporană.

''Charles Dickens a fost învăluit de ceaţă întreaga sa viaţă. L-a afectat atât pe el, cât şi personajele sale, din copilărie până în ultimele zile, devenind o sursă de inspiraţie şi o prezenţă ameninţătoare în cărţile sale'', a spus Frankie Kubicki, curator principal al muzeului.

''Ceaţa şi fumul nu au avut întotdeauna o conotaţie negativă; în timp ce poluarea este deseori folosită de Dickens pentru a reprezenta o forţă malefică sau un personaj necurat, focul din sobele londoneze, precum şi lămpile stradale cu petrol pot fi imagini înduioşătoare, nostalgice, care aduc alinare londonezilor''.

Printre obiectele expuse se află un vătrai de la ultimul domiciliu al lui Dickens în Gad's Hill Place, din Higham, comitatul Kent. Dickens era o persoană foarte activă şi deseori îndeplinea sarcini care, în mod normal, le reveneau servitorilor, a spus Kubicki. ''Mi-l imaginez ocupându-se de foc. Deşi focul pentru Dickens simboliza căminul şi confortul, în Londra, marea problemă era mai degrabă cărbunele folosit în locuinţe, decât fumul generat de activităţile industriale''.

Vor fi totodată expuse fragmente din ediţia princeps a celui mai ''învăluit în ceaţă'' roman a lui Dickens, ''Bleak House'', care a fost publicat mai întâi sub forma unui foileton în 20 de părţi. ''Ceaţă pretutindeni. Ceaţă în susul fluviului, ce se strecoară printre ostroave şi pajişti verzi; ceaţă în josul Tamisei ce se rostogoleşte întinată de navele rânduite în şiruri şi de scârnăviile unei metropole mari, dar murdare, aruncate pe malurile apei'', descrie Dickens Londra învăluită în ceaţă.

Va mai fi expusă şi o ''frumoasă batistă din dantelă'' care a aparţinut familiei Dickens. ''Oamenii foloseau batistele pentru a-şi acoperi gura şi nasul atunci când era ceaţă densă şi se poate face o comparaţie interesantă cu folosirea măştilor atât pentru protecţia împotriva poluării atmosferice, cât şi în pandemia de COVID-19'', a spus Kubicki.

În scrisorile sale, Dickens pomenea despre ''probleme în piept'' - tuse, respiraţie şuierătoare, probleme cu somnul -, provocate probabil de un astm exacerbat de calitatea slabă a aerului.

''Dickens descria ceea ce vedea, iar ceaţa era o parte foarte importantă din viaţa Londrei în secolul al XIX-lea - nu puteai trăi în Londra fără să fii invadat de ea'', a spus Kubicki.

''Astfel de episoade de ceaţă erau dense şi dificile şi foarte frecvente în secolul al XIX-lea, deseori ceaţa era gălbuie, ruginie, urât mirositoare şi unsuroasă. Dar din punct de vedere literar, el a folosit ceaţa şi ca simbol al dezamăgirii şi incertitudinii'', a mai spus ea.

Expoziţia va explora totodată încercările, deseori nereuşite, ale administraţiei londoneze de a combate poluarea atmosferică în ultimii 200 de ani, cel mai recent prin extinderea zonei cu emisii foarte reduse din capitala britanică.

''Deşi nu ne mai confruntă cu ceaţa persistentă, plină de vapori sulfuroşi letali pe care o descrie Dickens, calitatea aerului pe care îl respirăm este o preocupare semnificativă în continuare'', a spus Cindy Sughrue, directoarea muzeului.

Expoziţia ''A Great and Dirty City: Dickens and the London Fog'' va fi deschisă la Muzeul Charles Dickens din Londra în perioada 29 martie-22 octombrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.