Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O expoziție World Press Photo a fost anulată din motive sanitare și de securitate

icr.ro
expozitie

O universitate din Hong Kong a renunţat, vineri, la o expoziţie World Press Photo, cu câteva zile înainte de deschidere, invocând motive sanitare şi de securitate, scrie AFP, informează News.ro.

Decizia Baptist University intervine în contextul în care Beijingul şi autorităţile locale au preluat teritoriul semi-autonom.

World Press Photo este un concurs de fotojurnalism ce recompensează în fiecare an cele mai bune fotografii realizate pe Glob. Fotograful AFP Yasuyoshi Chiba a câştigat în 2020 acest prestigios concurs pentru o imagine a unui tânăr recitând un poem în mijlocul manifestanţilor care cer un regim civil la Khartoum, în Sudan.

Fotografii de la manifestaţiile prodemocraţie din 2019 de la Hong Kong, realizate de fotograful AFP Nicolas Asfouri şi de asemenea recompensate, urmau să fie expuse.

"După ce au luat în calcul securitatea campusului şi necesitatea de a menţine controlul pandemiei, Baptist University din Hong Kong (HKBU) consideră că momentul nu este oportun pentru a organiza expoziţia World Press 2020 în campusul său", a transmis universitatea într-un scurt comunicat.

Instituţia nu a precizat care este natura temerilor sale în termeni de securitate.

Robin Ewing, directoarea departamentului de jurnalism de la HKBU, s-a arătat "decepţionată că studenţii noştri şi locuitorii din Hong Kong nu pot vedea expoziţia".

"Decizia a fost luată la cel mai înalt nivel al universităţii", a declarat ea pentru AFP. Într-un comunciat publicat pe Facebook, Comitetul de organizare al expoziţiei World Press Photo la ong Kong a confirmat că HKBU s-a retras trei zile înainte de deschiderea expoziţiei. "Regretăm pentru Hong Kong şi pentru toţi cei care au contribuit la realizarea acestui proiect", au declarat organizatorii.

Chris Yeung, preşedintele Asociaţiei jurnaliştilor din Hong Kong, a caracterizat această anulare drept "dezamăgitoare şi îngrijorătoare". Nu este pentru prima dată când o expoziţie World Press Photo a întâmpinat dificultăţi pe teritoriile semi-autonome Hong Kong şi Macao.

În octombrie, o expoziţie anuală World Press Photo care arăta imagini ale manifestanţilor prodemocraţie din 2019 de la Hong Kong a fost închisă la Macao fără explicaţii. Până atunci, această expoziţie a fost organizată în fiecare an din 2008 fără nicio problemă în fosta colonie portugheză.

Citește și: CTP îl face PRAF pe Klaus Iohannis: 'Ești ridicol și jenant. E de-a dreptul grotesc!'

În iunie, Beijingul a impus Hong Kong-ului o lege drastică privind securitatea naţională care a condus la arestarea a o sută de militanţi prodemocraţie, printre care şi magnatul de presă Jimmy Lai.

Preşedintele Asociaţiei jurnaliştilor de la Hong Kong vede în anularea expoziţiei un nou "semn al efectului din ce în ce mai descurajant al legii securităţii naţionale asupra libertăţilor în universităţi şi în societate în general". Unul dintre articolele legii cere autorităţilor să "consolideze managementul" mass-media internaţionale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.