Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O fotografie cu ambasadorii Rusiei şi Regatului Unit în Teheran ce aminteşte de conferinţa de la Teheran din 1943 a provocat o dispută diplomatică

economica.net
Levan Djagarian, Simon Shercliff

O fotografie cu ambasadorii Rusiei şi Regatului Unit în Teheran, care aminteşte de conferinţa de la Teheran din anul 1943, a provocat joi o dispută diplomatică, fiind considerată de autorităţile iraniene drept un afront la adresa suveranităţii Iranului, relatează agenţia EFE.

În imaginea publicată pe Twitter de ambasada Rusiei la Teheran apar ambasadorii rus, Levan Djagarian, şi britanic, Simon Shercliff, pe istorica scară a clădirii misiunii diplomatice ruse unde s-a desfăşurat în anul 1943 conferinţa liderilor aliaţi din tabăra anti-nazistă, Iosif Stalin, Winston Churchill şi Franklin D. Roosevelt.

Liderii de atunci sovietic, britanic şi american au fost imortalizaţi într-o fotografie pe aceeaşi scară unde acum s-au fotografiat ambasadorii rus şi britanic, scrie Agerpres.ro.

Iranul, ţară oficial neutră în al Doilea Război Mondial, deşi s-a arătat favorabilă puterilor Axei şi a suferit o invazie anglo-sovietică în anul 1941, consideră acea conferinţă drept un atac la adresa suveranităţii sale.

Ministrul de externe iranian, Mohammad Javad Zarif, a calificat fotografia publicată de ambasada rusă drept ''extrem de inoportună''. ''Trebuie să le amintesc tuturor că august 2021 nu este decembrie 1943. Poporul iranian a demonstrat (...) că destinul său NICIODATĂ nu poate fi subiect al deciziilor luate în ambasade străine sau de puteri străine'', a atenţionat Zarif.

Şi preşedintele parlamentului iranian, Mohammad Bagher Ghalibaf, a condamnat ''comportamentul diplomatic lipsit de respect şi inadecvat al ambasadorilor Rusiei şi Regatului Unit'', cărora le-a cerut ''să se scuze imediat'', în caz contrar va fi necesar ''un răspuns diplomatic decisiv'' din partea Ministerului de Externe de la Teheran.

Răspunzând criticilor, ambasada rusă a afirmat pe Twitter că a publicat acea fotografie pentru ''a aduce un omagiu eforturilor comune ale statelor aliate contra nazismului în al Doilea Război Mondial'' şi ea ''nu are niciun context anti-iranian'', iar relaţiile cu Iranul ca ţară ''prietenă şi vecină'' vor continua să se bazeze pe ''respect reciproc''. ''Nu dorim să ofensăm sentimentele poporului iranian'', a asigurat misiunea diplomatică rusă''.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.