Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germanii și polonezii împart o graniță și un sondaj: Opinii despre relațiile celor doi vecini

twitter.com
europa puzzle

Polonezii şi germanii sunt vecini în Uniunea Europeană, dar au opinii foarte diferite unii despre ceilalţi, a arătat un studiu făcut public marţi, citat de dpa, informează Agerpres.

Dacă 56% dintre polonezi îi simpatizează pe germani, acest sentiment nu pare a fi reciproc, doar 29% dintre germani exprimând aceeaşi simpatie faţă de polonezi în studiul realizat în cadrul "Barometrului germano-polonez 2018".

Conform aceluiaşi sondaj, 66% dintre germani şi 70% dintre polonezi nu au vizitat ţara vecină de la căderea regimului comunist în Polonia, în 1989.

Sentimentele pozitive par să crească împreună cu nivelul de cunoaştere a ţării vecine: dintre germanii care au vizitat în mod regulat Polonia după 1989, 70% îi plac pe vecinii lor, invers procentajul fiind de 68% dintre polonezi.

Vezi și: Germania își declară sprijinul pentru Ucraina: Frank-Walter Steinmeier, președintele Germaniei, merge în vizită la Kiev

Relaţiile sunt umbrite de dispute istorice: 46% dintre polonezi susţin solicitările de despăgubiri financiare din partea Germaniei pentru crimele comise în Polonia în timpul celui de-al doilea război mondial, comparativ cu 40% care nu le susţin. În schimb, peste trei sferturi dintre germani consideră că nu este nevoie de despăgubiri, aceasta fiind şi politica guvernului.

Diferă şi atitudinile faţă de Uniunea Europeană: 73% dintre polonezi s-au declarat europeni convinşi, comparativ cu doar 54% dintre germani.

Sondajul a fost realizat de institutul GfK pentru Institutul de politici publice, Fundaţia Koerber şi Fundaţia Konrad Adenauer în perioada 5-12 aprilie în Polonia şi 6-13 aprilie în Germania, fiind chestionate câte 1000 de persoane în fiecare ţară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.