Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O grevă a funcţionarilor afectează spitalele, şcolile şi salubritatea din Portugalia

Freepik.com
Portugalia steag

O grevă de o zi a angajaţilor din sectorul de stat din Portugalia afectează vineri funcţionarea şcolilor, spitalelor şi a unor sectoare cum ar fi colectarea deşeurilor, relatează AFP.

Coordonatorul Frontului Comun al Sindicatelor din Administraţia Publică, Sebastiao Santana, a declarat că protestul afectează "întreaga administraţie publică", în special spitalele, unde se asigură doar "serviciile minime". Potrivit agenţiei Reuters, Frontul reprezintă circa jumătate din cei 730.000 de salariaţi bugetari portughezi, nemulţumiţi de sporurile salariale acordate de guvern.

Mişcarea a început joi noaptea, în serviciile de salubritate. Vineri dimineaţa, şcolile portugheze erau închise, la fel şi mai multe unităţi administrative care lucrează cu publicul. Căile ferate şi transportul în comun din Lisabona şi oraşul Porto din nord nu sunt implicate în grevă, spre deosebire de transportul local din Coimbra şi din câteva suburbii din sudul capitalei.

Sindicatele au chemat la protest cu o săptămână înainte de votul final asupra bugetului de stat pe 2023, pentru care guvernul socialist condus de premierul Antonio Costa nu va întâmpina obstacole, deoarece dispune de majoritate absolută în parlament. Pentru a permite familiilor portugheze să facă faţă inflaţiei, legea finanţelor prevede creşteri salariale între 2% şi 8% în sectorul public, precum şi creşterea salariului minim de la 705 la 760 de euro pe o perioadă de 14 luni şi modificări ale grilei de impozitare a veniturilor.

Santana susţine că majorările sunt insuficiente şi că "guvernul are mijloace de a face mai mult"; sindicaliştii cer salarii mai mari cu 10%.

Creşterea preţurilor de consum a ajuns în octombrie la 10,1% pe an, cea mai ridicată inflaţie după mai 1992, arată datele publicate săptămâna trecută de Institutul Naţional de Statistică din Portugalia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.