Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'O încercare de a echivala victima și agresorul' - Ucraina condamnă participarea unui copil rus la procesiunea de la Vatican

Vatican News
Papa Francisc

Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleh Mikolenko, și-a exprimat regretul față de decizia Vaticanului de a invita băieți din Ucraina și Rusia să participe împreună la procesiunea Crucii, notează BBC.

Vineri, doi adolescenți s-au rugat împreună în timpul procesiunii tradiționale de dinaintea Paștelui: un ucrainean care a primit azil în Italia după confiscarea Mariupolului și un rus al cărui frate a murit în războiul din Ucraina și al cărui tată și bunic au fost dați dispăruți.

Nikolenko a precizat că Ucraina a încercat să convingă Vaticanul să respingă un astfel de gest, dar vocea sa nu a fost ascultată.

"Din nefericire, trebuie să afirmăm că gestul din acest an a fost din nou pătat de o încercare de a pune pe picior de egalitate victima și agresorul", a scris Nikolenko pe Facebook-ul său în acest sens. "Participarea comună a unui ucrainean și a unui rus denaturează realitatea în care Rusia i-a scufundat pe ucraineni prin genocidul comis împotriva lor. Mai mult decât atât - un astfel de pas subminează principiile justiției și moralității universale și discreditează conceptul de pace și fraternitate".

Potrivit lui Mikolenko, "dorința de a pune un semn de egalitate între Ucraina, care suferă, și Rusia, care aduce suferință, nu duce la reconciliere. Aceasta poate veni doar după ce Ucraina va învinge și toți criminalii vor fi pedepsiți, a mai spus reprezentantul Ministerului ucrainean de Externe.

Ceremonia de la Vatican

Potrivit Radio Vatican, în timpul procesiunii, "băiatul ucrainean a spus că la începutul războiului au plecat în Italia împreună cu părinții și fratele său". "Aici însă s-a simțit lipsit de tot [...] Familia a decis să se întoarcă acasă, unde situația este încă dificilă, dar băiatul poartă în suflet speranța pe care i-a spus-o bunica sa: "Vei vedea, totul va trece, iar cu ajutorul bunului Dumnezeu se va întoarce pacea"", a scris presa.

În același timp, școlarul din Rusia a declarat: "Sunt rus, iar când spun acest lucru, mă simt ca și cum aș fi vinovat, deși în același timp nu înțeleg de ce și mă simt și mai rău, ca și cum fericirea și visele mele de viitor au fost luate".

Școlarul continuă spunând că "de doi ani de zile, bunica și mama mea plâng" după ce au auzit vestea morții fratelui său mai mare. "Toată lumea ne-a spus să fim mândri, dar acasă nu există decât mizerie și tristețe. Același lucru s-a întâmplat și cu tatăl meu și cu bunicul meu. Și ei au plecat și nu mai știm nimic altceva", a spus el în timpul ceremoniei.

Aproximativ 20.000 de persoane au luat parte la procesiunea din Colosseumul din Roma.

Papa Francisc a făcut apel în repetate rânduri la pace în Ucraina și a descris-o ca fiind o țară martir. Cu toate acestea, unii l-au criticat pentru că nu a condamnat niciodată în mod direct Rusia pentru invadarea, uciderea a zeci de mii de oameni și distrugerea țării vecine.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.