Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O inițiativă legislativă prevede ca Adunarea Generală a Baroului București să poată fi legal convocată cu 30% din membri

legalmarketing.ro
barou bucuresti

O inițiativă legislativă prevede ca Adunarea Generală a Baroului București să poată fi legal convocată cu 30% din membrii baroului iar desfășurarea acesteia să aibă loc în mai multe zile. Totodată, prevede posibilitatea organizării alegerilor la Congresul avocaților prin vot electronic sau mixt, potrivit Mediafax.

Senatorii Daniel Fenechiu (PNL), Șerban Nicolae (PSD), Robert Cazanciuc (PSD), Liviu-Tit Brăiloiu (PSD), Edward Dircă (USR), Dorin Bădulescu (ALDE) și Nicoleta Pauliuc (PNL) au inițiat un proiect legislativ pentru modificarea Legii 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat.

Legea de funcționare a Baroului din Capitală prevede că adunările generale de alegere a organelor de conducere sunt legal constituite numai cu participarea majorității membrilor adunării generale a baroului.

Astfel, la articolul 54 se introduce un nou alineat care prevede o excepție de la regulă: "În cazul barourilor care au în evidență mai mult de 2000 de avocați cu drept de exercitare a profesiei, adunarea generală convocată se consideră legal constituită dacă membrii care își exprimă votul la alegerea organelor de conducere a baroului sunt cel puțin 30 la sută din numărul total al membrilor baroului".

Totodată, potrivit proiectului legsilativ, consiliul baroului poate decide, prin hotărâre, ca adunările generale de alegere a organelor de conducere să se poată desfășura în mai multe zile. De asemenea, Consiliul poate decide ca alegerea organelor de conducere, a cenzorilor, a comisiei de disciplină și a reprezentanților la Congresul avocaților să se facă prin vot electonic sau mixt.

Citește și: Liderii ALDE îi cer lui Călin Popescu Tăriceanu să revină la vechiul renume: 'Să se răzgândească în privința acestei candidaturi'

Conform propunerii legislative, limita maximă a numărului de membri care pot face parte din consiliului Baroului București este ridicată la 21 de membri, față de numărul de 15, cât este în prezent. În aceeași modificare nu mai este prevăzută necesitatea unei vechimi continue în profesie de minimum opt ani pentru a face parte din consiliu.

Potrivit expunerii de motive, Adunarea Generală a Baroului București nu a întrunit cvorumul necesar la ultimele două convocări.

"Deși organele Baroului București au făcut tot ceea ce se putea pentru a se asigura cvorumul statutar, respectiv jumătate din totalul avocaților cu drept de vot, la prima adunare, și o treime din aceiași cifră, la cea de-a doua adunare, cvorumul nu a putut fi atins. Cum nerealizarea cvorumului statutar pune în pericol funcționarea celui mai mare barou din România, prin nealegerea organelor de conducere statutar prevăzute, singura soluție care ar putea debloca situașia, constă în modificarea prevederilor legale privind constituirea Adunării Generale, respectiv scăderea cvorumului la 30 la sută, și desfășurarea Adunării fie în mai multe zile, fie introducând votul electronic sau mixt", arată motivarea senatorilor.

Aceștia notează că propunerea legislattivă a fost elaborată la solicitarea organului reprezentativ al Baroului București, Consiliul Baroului, și vizează strict procedura electivă din cadrul acestui barou, celelalte barouri nefiind afectate.

Inițiativa legislativă este înregistrată în procedură de urgență la Senat și mai este susținută de 14 senatori.

Camera Deputaților este forul legislativ decizional în acest caz.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.