Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O instanță egipteană a prelungit arestul unei femei acuzată că a mințit într-un reportaj al BBC

gratii

Un tribunal egiptean a prelungit joi detenţia unei femei acuzate că a oferit "mărturie mincinoasă" într-un reportaj al postului britanic BBC în 2018, afirmând că fiica sa a fost victima unei "dispariţii forţate", informează AFP preluată de Agerpres

Mona Mahmoud Mohammad, prezentată în reportaj drept "Oum Zubeida" (mama Zubeida, în arabă), a fost cu toate acestea, marţi, subiectul unei decizii a unei curţi penale care a dispus eliberarea ei. Însă joi, după un apel al Parchetului, aceeaşi instanţă a ordonat menţinerea ei în detenţie pentru 45 de zile.

La începutul lui martie 2018, Parchetul egiptean pentru siguranţa statului a plasat-o pe această femeie în arest preventiv pentru "participare la o organizaţie ilegală" şi "mărturie mincinoasă".

În reportajul postului britanic difuzat în februarie 2018 şi intitulat "Umbra deasupra Egiptului", "Oum Zubeida" a afirmat că fiica sa a fost victima unei dispariţii forţate. La scurt timp, aceasta a apărut la televiziunea locală afirmând că a fugit din casa mamei sale, că era căsătorită şi avea un copil.

Reportajul, condamnat vehement de autorităţile egiptene, evoca de asemenea mărturii privind arestări, torturi şi alte cazuri de dispariţie.

Organizaţia Generală pentru Informaţii, care reglementează activitatea mass-media străine în Egipt, i-a cerut postului să-şi retragă reportajul. BBC i-a răspuns că ţine la "integritatea echipelor sale de reportaj".

Sosit la putere în 2014 în Egipt, la un an după destituirea preşedintelui islamist Mohamed Morsi de către armată, preşedintele Abdel Fattah al-Sissi a pus în funcţiune un regim considerat autoritar şi ultrarepresiv de către organizaţiile de apărare a drepturilor omului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.