Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O instanţă din SUA respinge o încercare de a pune capăt politicii 'Rămâi în Mexic' din timpul lui Donald Trump

The Hill
sua mexic

O curte de apel din SUA a respins luni o nouă încercare a administraţiei Biden de a pune capăt unei politici introduse de fostul preşedinte Donald Trump care a obligat zeci de mii de migranţi să aştepte în Mexic rezolvarea solicitărilor de azil, relatează Reuters.

Preşedintele democrat Joe Biden a anulat politica predecesorului său republican, numită deseori şi 'Rămâi în Mexic', la scurt timp după preluarea funcţiei în ianuarie. Însă statele Texas şi Missouri au contestat în instanţă anularea, iar un judecător federal a decis că măsura trebuie reintrodusă, potrivit Agerpres.

Conform măsurii din 2019, numită oficial Protocoalele privind Protecţia Migranţilor (MPP), migranţii care cer azil trebuie să aştepte săptămâni şi uneori ani în Mexic până când o instanţă din SUA va stabili o dată pentru luarea deciziei, în loc să li se permită să aştepte audierile în SUA.

Biden a criticat această politică în campania electorală, iar susţinătorii imigraţiei spun că solicitanţii de azil blocaţi în oraşe de graniţă periculoase s-au confruntat cu răpiri şi cu alte riscuri.

Administraţia Biden a emis un nou memorandum pentru a pune capăt măsurii, în speranţa depăşirii contestării în justiţie. Însă Curtea de Apel pentru al 5-a Circuit din SUA, conservatoare, nu a fost convinsă de noul memorandum.

Într-o decizie anunţată luni noapte, instanţa a stabilit că Departamentul pentru Securitate Internă al SUA (DHS) "îşi revendică puterea de a implementa o revizuire masivă de politici, care vizează miliarde de dolari şi nenumărate persoane, doar prin redactarea unui nou document Word şi prin postarea acestuia pe internet", fără "niciun comentariu din partea Congresului, fără proceduri obişnuite privind luarea deciziilor şi fără nicio evaluare judiciară".

Departamentul pentru Securitate Internă "este foarte departe de a-şi asuma sarcina dificilă de a arăta că poate face ordine într-un vid", au scris judecătorii în motivaţia lor de 117 pagini.

În conformitate cu dispoziţia instanţei, administraţia a început săptămâna trecută să trimită înapoi în Mexic primii solicitanţi de azil.

Numărul migranţilor prinşi traversând graniţa dintre SUA şi Mexic a crescut la un nivel record în acest an, ceea ce a atras critici din partea republicanilor.

Mulţi migranţi arestaţi la frontieră sunt, totuşi, expulzaţi rapid fără a li se oferi şansa să ceară azil, conform unei alte politici a lui Trump introdusă la începutul pandemiei de COVID-19 şi pe care Biden a menţinut-o.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.