Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O intersecție din Capitală ar putea fi denumită Alexandru Pesamosca. Proiectul, analizat de Primărie

PMB primaria capitalei

O intersecție din Capitală, apropiată de Spitalul „Marie Curie”, ar putea purta numele „Piața Alexandru Pesamosca”, conform unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței de vineri a Consiliului General al Municipiului București (CGMB), scrie Mediafax.

În cadrul aceleiași ședințe se va discuta și proiectul prin care se propune acordarea post-mortem a Titlului de Excelență prof. univ. dr. Alexandru Pesamosca.

Intersecția vizată se află între străzile Nițu Vasile, Emil Racoviță și Bulevardul Alexandru Obregia. De altfel, zona este în apropierea Spitalului „Marie Curie”, locul unde medicul a profesat timp de 60 de ani.

„Doctorul Alexandru Pesamosca și-a dedicat întreaga carieră copiilor, operând nu mai puțin de 50.000 de copii cu malformații grave, pe lângă alte zeci de mii de copii tratați și vindecați pentru alte probleme de sănătate. Ca mentor al generației actuale de chirurgi și ortopezi pediatri și pentru toate realizările obținute, Asociația Română a Traumatologilor și Ortopezilor Pediatri i-a conferit, în anul 2009, cel mai înalt titlu științific: Medic emerit pentru contribuții aduse la dezvoltarea chirurgiei și ortopediei pediatrice. A operat nenumărate cazuri extrem de complicate, unele în premieră mondială, a avut pacienți cu maladii complexe atât din țară, cât și din străinătate, iar grație talentului său profesional excepțional a fost solicitat să realizeze și operații în clinici din Franța, Italia, Republica Moldova, China”, se arată în proiectul ce va fi analizat, vineri, de Municipalitate.

Profesorul Pesamosca, deşi un titan al medicinei româneşti, a fost scos la pensie forţat. În momentul în care a murit, în 2011, el era de câţiva ani imobilizat la pat. Din anul 1984, profesorul Pesamosca nu a mai ieşit din Spitalul de Copii „Marie Curie”. Cum nu a avut niciodată timp să se ocupe de el şi să-şi ia o casă, profesorul a fost lăsat să stea în spital.

El a muncit 60 de ani în Spitalul Budimex, ajutând zeci de mii de copii în stare foarte gravă să ducă o viaţă normală.

Alexandu Pesamosca s-a născut în 14 martie 1930, la Constanţa, unde a urmat şcoala primară şi Liceul „Mircea cel Bătrân”. A absolvit Facultatea de Medicină Generală la Bucureşti în anul 1954 şi a fost repartizat la Niculeşti-Jianu, un sat de lângă Feteşti, unde a profesat timp de 3 ani (1954-1957). A profesat ca chirurg pediatru la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” şi apoi la Budimex.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.