Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O întreprindere lituaniană transformă piese auto uzate în mici sobe pentru a încălzi Ucraina sfâşiată de război

Wikipedia
ucraina steag drapel

Odată cu sosirea iernii şi în condiţiile în care temperaturile scad, o întreprindere lituaniană transformă piese auto uzate în mici sobe pentru a încălzi Ucraina sfâşiată de război, informează joi AFP.

Această iniţiativă este o adevărată binefacere pentru Ucraina, unde bombardamentele ruse asupra infrastructurii electrice cufundă populaţia în frig şi întuneric timp de ore şi zile în şir.

Întreprinderea Kalvis fabrică sobe din jante vechi şi le trimite civililor şi soldaţilor în Ucraina, potrivit Agerpres.

"Facem ceea ce ştim să facem cel mai bine, doar pentru ca ucrainenii să se simtă un pic mai bine", a declarat Rokas Utakis, coautor al acestui proiect şi angajat la Kalvis.

Până la ora actuală, întreprinderea a produs aproape 100 de sobe, dintre care jumătate sunt deja utilizate în Ucraina, în special la Bahmut şi Izium, lângă linia frontului.

Fiecare sobiţă este compusă din trei jante suprapuse una peste alta şi susţinute de picioruşe, şi include de asemenea două camere pentru lemn şi cenuşă, precum şi un capac, un horn şi un vătrai din fontă.

"Ea poate fi utilizată ca maşină de gătit, uscător sau pur şi simplu pentru încălzire", a declarat Utakis.

Mai mult de 20 de angajaţi îşi consacră timpul liber fabricării acestor sobe în oraşul Siauliai din nordul Lituaniei, iar unii locuitori îi ajută la rândul lor.

"Este agreabil să lucrezi cu un grup de persoane atât de entuziaste", spune Utakis. "Emoţiile pe care le vezi la oamenii care apreciază aceste sobe compensează oboseala pe care o simţiţi când le faci", adaugă el.

Lituania şi vecinii săi baltici, Estonia şi Letonia, şi-au exprimat solidaritatea de neclintit cu Ucraina după declanşarea invaziei ruse asupra ei, în februarie.

Cele trei ţări baltice au stat vreme de decenii sub ocupaţie sovietică, înainte de a-şi declara independenţa în 1991 şi a adera apoi la NATO şi Uniunea Europeană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.