Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O investigaţie ştiinţifică asupra celebrei picturi 'Fata cu cercel de perlă', de Johannes Vermeer, a scos la iveală detalii inedite

Johannes Vermeer fata cu cercel de perla

O investigaţie ştiinţifică internaţională asupra celebrei picturi "Fata cu cercel de perlă"(1665), a maestrului olandez Johannes Vermeer, a dezvăluit marţi că tânăra are gene desenate discret în nuanţe de maro şi că pe fundalul tabloului se vede pictată o draperie verde, relatează EFE.

La prima examinare ştiinţifică din ultimii 25 de ani, cercetătorii nu au putut descoperi identitatea fetei care a pozat ca model. Potrivit lui Martine Gosselink, directoarea galeriei regale de pictură Mauritshuis din Haga, nu se ştie "dacă fata a existat cu adevărat, dar ne-am apropiat de ea într-un mod foarte personal", potrivit agerpres.ro.

Citește și: Suceava are de cinci ori mai mulți bolnavi cu noul coronavirus decât Oradea. Motivul este metoda de testare prin polling

Cercetătorii au analizat pictura în căutare de noi date privind "pânza, pigmenţii şi uleiul" precum şi modul în care Vermeer "a construit" acest tablou folosind diferite straturi.

Într-o microfotografie digitală în 3D a ochiului tinerei din tablou genele sunt aproape invizibile, dar cu ajutorul razelor X fluorescente şi microscopiei digitale (MA-XRF), s-a văzut că Vermeer a pictat genele din jurul ochilor în culoare maro, însă vârful lor este aproape invizibil din cauza fondului întunecat şi decolorat al tabloului.

O altă descoperire este fundalul picturii: nu este vorba de un spaţiu vid şi obscur, cum s-a crezut întotdeauna. Vermeer a pictat-o pe tânără în faţa unei draperii verzi, lucru ce se poate vedea cu tehnicile neinvazive ale scaner-ului, care arată pliurile diagonale şi variaţiile de culoare ce sugerează existenţa unei draperii pliate, în partea dreaptă de sus a tabloului.

Citește și: Vor începe să se audă zgomote de cătușe la CFR? Corpul de Control al prim-ministrului a trimis un raport la DNA .

"Draperia a dispărut de-a lungul secolelor la fel şi variaţiile de culoare care sugerează existenţa unei ţesături pliate în colţul dreapta de sus al tabloului", au subliniat cercetătorii la prezentarea rezultatelor.

Cercetarea a fost lansată în principal pentru a descoperi cine a fost cu adevărat "Fata cu cercel de perlă", însă directoarea Martine Gosselink, a mărturisit că nici prin acest studiu" nu s-a putut afla cine a fost tânăra şi dacă a existat cu adevărat".

Foarte apreciată, această pânză de 45 de centimetri pe 40 de centimetri, care a inspirat un roman şi un film în care a jucat actriţa americană Scarlett Johansson, nu pare a fi portretul unei persoane reale, ci mai degrabă reprezentarea unui personaj imaginar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.