Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O jurnalistă de investigații din Rusia, torturată în Cecenia / Milașina a fost rasă în cap, are degetele rupte și vânătăi pe tot corpul

digi fm
elena milasina

Rusoaica Elena Milașina, jurnalistă de investigație premiată de la Novaia Gazeta și un avocat au fost bătuți crunt de bărbați înarmați în timpul unei călătorii în Cecenia, a transmis pe 4 iulie grupul pentru drepturile omului Echipa împotriva torturii (Кома́нда прóтив пы́ток), scrie moldova.europalibera.org.

Jurnalista Elena Milașina și avocatul Aleksandr Nemov se află, în prezent, într-un spital din Groznîi. Ei au suferit multiple răni, informează grupul pentru drepturile omului. „Milașina are degetele rupte și, uneori, își pierde cunoștința. Are vânătăi pe tot corpul", au scris reprezentații grupului pe rețelele de socializare. Ei mai spun că Nemov a fost înjunghiat în picior.

Milașina și Nemov călătoreau în Cecenia pentru a asista la procesul Zaremei Musaieva, mama încarcerată a trei activiști ceceni de opoziție autoexilați, Ibragim, Abubakar și Baisangur Iangulbaiev, care au fugit din țară, invocând hărțuirea autorităților cecene pentru criticile lor online la adresa șefului cecen Ramzan Kadîrov, susținut de Kremlin.

Kadîrov, alți oficiali ceceni și un membru al Dumei ruse au jurat în mod public să îi ucidă pe toți membrii familiei Iangulbaiev, spunând despre ei că sunt „teroriști”.

Musaieva este judecată pentru fraudă și agresarea unui ofițer de poliție, acuzații despre care criticii spun că sunt „motivate politic”.

Milașina și Nemov au fost atacați în timp ce se îndreptau de la aeroport spre capitala Groznîi, au declarat grupurile de apărare a drepturilor omului, adăugând că echipamentul și documentele lor au fost distruse.

Grupul pentru drepturile omului Memorial a declarat că atacatorii au ras-o pe Milashina în cap, i-au rupt câteva degete și i-au acoperit capul cu vopsea verde. „Au fost loviți cu brutalitate, inclusiv în față, au fost amenințați cu moartea, li s-a pus un pistol la tâmplă, li s-a luat și distrus echipamentul", a declarat Memorial într-o postare pe Telegram. „În timp ce erau bătuți, li s-a spus: Ați fost avertizați. Plecaț de aici și nu scrieți nimic”.

Grupurile rusești și internaționale pentru drepturile omului îl acuză de ani de zile pe Kadîrov că a supervizat grave încălcări ale drepturilor omului, inclusiv răpiri, tortură, execuții extrajudiciare și persecutarea comunității LGBT.

Milașina a petrecut ani de zile relatând despre încălcările drepturilor omului în Cecenia, inclusiv despre arestarea și torturarea homosexualilor din regiune. Ea a mai primit amenințări și înainte. În 2020, Milashina și un avocat care o însoțea au fost bătuți de o duzină de persoane în holul hotelului unde se cazaseră.

Criticii Kremlinului spun că Vladimir Putin a închis ochii la aceste abuzuri deoarece se bazează pe fostul comandant rebel pentru a controla sentimentul separatist și violența din Cecenia.

Ombudsmanul rus pentru drepturile omului, Tatiana Moskalkova, a cerut anchetatorilor să analizeze atacul asupra lui Milashina și Nemov.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.