Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O mare expoziţie consacrată lui Leonardo Da Vinci se va deschide la Roma - FOTO

www.ebihoreanu.ro
expozitie masini da vinci

O mare expoziţie consacrată geniului ştiinţific al lui Leonardo Da Vinci se va deschide miercuri la Roma, în cadrul festivităţilor legate de cea de-a 500-a aniversare a maestrului florentin, potrivit AFP, scrie news.ro.

"La scienza prima della scienza" (Ştiinţa înaintea ştiinţei) este Leonardo", a explicat, pentru AFP, Claudio Giorgione, curator al acestei expoziţii ce revine asupra operei ştiinţifice şi tehnologice a autorului "Giocondei", mort în Franţa la 2 mai 1519.

Mai mult de 200 de piese înşoţesc vizitatorul de-a lungul acestui parcurs care prezintă opere celebre precum elicopterul său şi paraşuta, dar şi desene originale, rar expuse, extrase din "Codex Atlanticus", una dintre cele mai importante colecţii de manuscrise.

Expoziţia se deschide cu o impresionantă replică a unei macarale din lemn şi a contragreutăţii de piatră, folosită pentru construirea cupolei catedralei din Florenţa şi pe care tânărul Leonardo a desenat-o într-una dintre primele sale "schiţe tehnice".

Citește și: Actriţa Felicity Huffman, implicată în scandalul 'Varsity Blues', a fost eliberată pe cauțiune

Leonardo a fost cel care a construit şi una dintre primele maşini autonome de deplasare, construită pentru o scenă de teatru în 1490.

O sală întreagă este consacrată "geniului militar" al lui Leonardo cu mai multe reproduceri ale maşinilor sale de război, între care faimoasa "arbaletă gigantică".

"Eu fac vehicule blindate, sigure şi inatacabile" îl asigura el la Milano în 1482 pe ducele Ludovico Maria Sforza care l-a angajat ca inginer militar. Aşa s-a născut "carul armat", unul dintre primele care de asalt din istorie a cărei reproducere este expusă.

Celebrele maşini zburătoare concepute de maestrul "ştiinţei înaintea ştiinţei" pun punct final acestui parcurs. .

Leonardo, născut la Vinci în Toscana şi mort la Amboise în Franţa, a fost înainte de orice un "european, cetăţean al lumii", aminteşte curatorul M. Giorgione.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.