Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INEDIT: O mare putere europeană introduce 'dreptul de a greși' în relația cetățenilor săi cu statul

cetateni

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă prezintă o inovație legislativă dintr-o țară europeană prin care este reglementată în mod inedit relația dintre stat și cetățenii săi.

RFI:

Guvernul francez şi-a prezentat azi proiectul de lege referitor la «dreptul de a greşi». O măsură promisă în campania electorală de Emmanuel Macron şi care urmăreşte să simplifice demersurile administrative ale francezilor. De acum încolo, «bunăvoinţa» va trebui să ghideze administraţia în relaţiile sale cu clienţii şi firmele.
Proiectul de lege «pentru un stat în serviciul unei societăţi de încredere» - titlul oficial al textului prezentat de guvern – este compus din circa 40 de articole. El va fi votat în primăvara viitoare dar o serie de articole vor putea fi aplicate mai devreme prin ordonanţe.
Primul principiu care va trebui să ghideze pe viitor administraţia este «bunăvoinţa», atitudinea binevoitoare faţă de interlocutor. «O schimbare totală de paradigmă» notează Gérald Darmanin. Ministrul Conturilor publice vorbeşte de asemenea de «o nouă concepţie a acţiunii publice pentru a le reda francezilor încredere în administraţia lor. »
Raporturile dintre administraţie şi utilizator sau companie se vor schimba. Pe scurt, de acum încolo, dacă ai greşit, administraţia trebuie să demonstreze că eşti de rea-credinţă, necinstit. «Bunăcredinţa trebuie să profite utilizatorului şi firmelor» promite Darmanin.
«Dreptul de a greşi» se declină în mai multe feluri. In materie fiscală de exemplu, dacă o primă eroare a unei persoane sau firme în cadrul unui control este de bunăcredinţă, dobânzile datorate întârzierii vor fi reduse cu 30%. Dacă utilizatorul este cel care îşi rectifică singur eroarea şi merge s-o semnaleze la administraţie, atunci datoria scade la jumătate.
«Dreptul de a greşi» nu se aplică nici recidiviştilor nici celor de rea-credinţă
De partea lor, firmele vor putea cere administraţiei controale pentru a se asigura că sunt în regulă. Concluziile acestui control vor putea fi utilizate ulterior, în caz de litigiu. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Europa are nevoie de „aliaţi puternici“ pen­tru a înfrunta „provocările istorice“ pe ca­re le are în faţă. „Dacă Europa se închide în si­ne, va pierde o posibilitate de a creşte. Am vă­zut întotdeauna în cooperarea cu China o ma­re oportunitate.“ Aceste este mesajul transmis lumii de premierul maghiar Viktor Orban înainte de deschiderea celei de-a şasea ediţii a summitului 16 plus 1 al cooperării dintre 16 state central şi est-europene şi China.
Despre China, a doua economie ca mărime din lume, unii strategi spun că duce o politică de seducere şi divizare în Europa de Est şi UE. Unii diplomaţi se tem că programe de cooperare precum 16 plus 1 sunt folosite de Beijing pentru subminarea regulilor Uniunii Europene, profitând de tensiunile în creştere dintre Bruxelles şi blocul estic, după cum scrie Financial Times. China îşi construieşte, prin achiziţii şi investiţii, rute pentru un imperiu comercial mondial. Ţintele finale sunt pieţele bogate din Occident.
Ungaria, o ţară criticată pentru deriva spre o guvernare autoritară şi pentru politicile anti-Bruxelles, este ţara gazdă a ediţiei de anul acesta a summitului 16 plus 1, în care se vor stabili direcţiile pentru următorii cinci ani ale cooperării. Summitul a fost deschis ieri de Orban şi de premierul chinez  Li Keqiang.
Ungaria lui Orban are o relaţie specială cu China. Fabrica producătorului auto chinez BYD din oraşul maghiar Komarom a livrat recent primul lot de autobuze electrice, a explicat într-un interviu ambasadorul chinez în Ungaria, Duan Jielong. „Cooperarea 16 plus 1 a dus relaţiile ungaro-chineze la un nou nivel“, a spus el. Investiţiile chineze în Ungaria au ajuns la 4,1 miliarde de dolari, reprezentând jumătate din investiţiile Chinei în Europa Centrală şi de Est. Companiile chinezeşti au creat 10.000 de locuri de muncă în Ungaria, a precizat ambasadorul pentru agenţia oficială de ştiri chienză Xinhua. Ungaria este prima ţară europeană care a stabilit şi a iniţiat un grup de lucru cu China pentru proiectul chinezesc Belt and Road, prin care Beijingul îşi construieşte rute comerciale. Anul trecut, volumul comerţului bilateral a atins 8,9 mld. dolari, după o creştere anuală de 10%. Creşterea a accelerat anul acesta, a explicat ambasadorul. Ce nu spune oficialul este că toate economiile mari din regiune, Ce­hia, Polonia, Ungaria şi România, au deficite co­merciale cu China. Cel mai mare deficit îl are Polonia, importurile din perioada ia­nuarie-septembrie fiind de  cinci ori mai mari decât exporturile. Cel mai mic raport, de 1,5, îl are Ungaria. În cazul României, raportul este de 2. (Mai multe detalii AICI)

Adevărul:

Ciudat şi aproape de neînţeles este că demersul de a modifica întreg sistemul legilor justiţiei vine prin voinţa politică a două partide aflate la polii opuşi ai eşichierului politic: dreapta naţionalistă în Polonia, stânga  cu accente populiste în România.
Ambele au declanşat o operaţiune fără precedent de preluare ostilă, dacă-mi permiteţi să folosesc acest termen care desemnează una dintre practicile ofensive binecunoscute ale marilor corporaţii, a tuturor pârghiilor justiţiei, într-o încercare de a le subordona în totalitate puterii politice. Oferindu-i acesteia toate atributele de intervenţie şi control (sau cât mai multe posibil) pentru a putea numi personajele-cheie din sistem. Anihilând astfel statutul de independenţă pe care justiţia ar trebui să-l aibă în teoria existenţei oricărui stat democratic.
A început în cazul Poloniei, cu certitudine ne aflăm şi noi pe acelaşi drum, o discuţie extrem de serioasă asupra respectării statului de drept, una dintre precondiţiile esenţiale pentru aderarea unei ţări la Uniunea Europeană, dar şi pentru menţinerea eu în interiorul sistemului. Am discutat deja despre acest lucru, v-am prezentat demersul UE care este acum în plină desfăşurare în cazul Poloniei (ar putea fi iniţiat şi în cazul Ungariei) şi care poate duce la o sancţiune fără precedent, adică ridicarea dreptului de vot în cadrul Consiliului European. Vom vedea ce se va decide în cazul României, după ce schimbările propuse ar putea fi votate în Parlament şi, pe această bază, ar putea începe procesul de evaluare la Bruxelles. (Mai multe detalii AICI)

Agerpres:

Facebook Inc va extinde și în alte țări folosirea software-ului său de recunoaștere a tiparelor comportamentale după succesul înregistrat de testele desfășurate în Statele Unite ce au vizat detectarea utilizatorilor cu intenții suicidare, au anunțat luni reprezentanții celei mai mari rețele de socializare din lume.
Facebook a început testarea acestui software în Statele Unite în luna martie, când compania a început să scaneze conținuturile și comentariile de pe rețea care ar conține fraze ce ar putea semnala o iminentă tentativă de sinucidere.
Facebook nu a dezvăluit prea multe detalii tehnice ale acestui program, însă compania spune că software-ul său caută anumite fraze ce ar putea reprezenta indicii — precum întrebări de tipul "Ești ok?" și "Pot să te ajut?".
Dacă software-ul detectează o posibilă sinucidere, el alertează o echipă de angajați ai companiei Facebook care sunt specializați în astfel de cazuri. Sistemul sugerează o serie de soluții pentru utilizator sau pentru prietenii persoanei vizate, precum numărul la care poate fi contactată o linie telefonică specializată în ajutorarea persoanelor cu gânduri suicidare. În anumite cazuri, angajații Facebook contactează autoritățile locale pentru a le cere să intervină.
Guy Rosen, vicepreședintele diviziei de manangement al produselor din cadrul Facebook, spune că rețeaua de socializare a început să extindă programul în afara Statelor Unite, întrucât testele inițiale au avut succes. Pe parcursul ultimei luni, spune el, serviciile de urgențe au contactat anumite persoane de peste 100 de ori după ce software-ul Facebook a detectat intenții sinucigașe. (Mai multe detalii AICI)

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.