Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O mică echipă de experți a început în Israel să încropească scenarii post-război

YouTube
gaza

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a înființat o echipă restrânsă formată din aliați de top și reprezentanți ai apărării pentru a discuta planurile postbelice pentru Gaza, a informat duminică seara Canalul 13, scrie Times of Israel.

Echipa este condusă de consilierul pentru securitate națională Tzachi Hanegbi și ministrul afacerilor strategice Ron Dermer și include reprezentanți din IDF, Mossad și Shin Bet.

Ambasadorul Israelului în SUA, Mike Herzog, a fost și el la întâlniri, potrivit sursei citate, care a adăugat că echipa s-a întâlnit deja de patru ori. Un înalt oficial a declarat pentru Channel 13 că Israelul „a informat americanii despre existența echipei și este important pentru administrația Biden ca Ierusalimul să prezinte un plan” pentru viitorul Fâșiei Gaza.

Consilierul de securitate națională ar fi spus în timpul unei întâlniri recente că există „o probabilitate mare ca planul post-război să includă cooperarea Arabiei Saudite și Emiratele Arabe Unite și construirea de infrastructură în parteneriat cu acestea pentru a preveni un viitor război”.

Ministrul Dermer a spus la întâlnire că „trebuie să existe o schimbare radicală în Autoritatea Palestiniană și în sistemul său de educație”, pentru că „fără aceste schimbări culturale, Israelul se va afla în fața unei populații ostile”.

Un purtător de cuvânt al IDF a spus că este „datoria”apărării să privească înainte, dar că orice decizie finală va fi luată la „nivel politic”.

Primele scenarii

Netanyahu a declarat public că Israelul va rămâne pe termen nelimitat cu forțe de securitate în Gaza, iar oficialii israelieni au vorbit despre impunerea unei zone tampon pentru a-i ține pe locuitorii din Gaza departe de granița israeliană, un plan la care SUA se opun.

Oficialii israelieni exclud orice rol pentru o Autoritate Palestiniană nereformată, care a fost înlăturată din Gaza de Hamas în 2007, dar guvernează zone semi-autonome din Cisiordania.

Între timp, înalți oficiali americani au spus că nu vor permite Israelului să reocupe Gaza sau să-i restrângă și mai mult teritoriul deja mic. Ei au cerut în mod repetat la eventuala revenire a Autorității Palestiniene recunoscute pe plan internațional și la reluarea discuțiilor de pace care vizează înființarea unui stat palestinian alături de Israel.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.