Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O miniserie TV inspirată din romanul `Numele trandafirului` va avea premiera luni

film

O miniserie TV inspirată din romanul "Numele trandafirului", de Umberto Eco, va avea premiera pe micile ecrane italiene luni, la peste 30 de ani după succesul lungmetrajului omonim regizat de cineastul francez Jean-Jacques Annaud, informează AFP, preata de agerpres.

Mult aşteptata coproducţie italo-franco-germană, o miniserie TV cu opt episoade de câte 52 de minute, va fi difuzată începând de luni seară de postul public de televiziune italian. Ea va fi transmisă începând de marţi şi în Franţa, unde va fi difuzată de postul OCS, iar apoi în Statele Unite, începând din luna mai, pe postul Sundance TV.

Citește și: Călin Nistor, ANUNȚ BOMBĂ - Mai multe RECHIZITORII ale DNA au fost infirmate: 'Sunt mai multe încălcări ale normelor procedurale' .

Respectând cu fidelitate intriga romanului "Numele trandafirului", ce a fost publicat în 1980, vândut în peste 50 de milioane de copii şi tradus în 40 de limbi, noua miniserie TV reprezintă o combinaţie între un serial poliţist de inspiraţie medievală şi o frescă istorică a unei epoci turbulente, realizând în acelaşi timp portretul unuia dintre cele mai fascinante personaje din literatura contemporană.

După Sean Connery, protagonistul filmului regizat în 1986 de Jean-Jacques Annaud, actorul american John Turturro - care este şi coscenarist şi coproducător executiv - va interpreta personajul Guglielmo de Baskerville, un călugăr franciscan înzestrat cu o erudiţie şi o perspicacitate fără limite.

Telespectatorii vor avea ocazia să îl descopere predicând în anul 1327 în faţa săracilor, îmbrăţişând un lepros şi acceptând aproape din întâmplare să devină mentorul - plin de umanitate şi de umor - unui tânăr novice benedictin, Adso din Melk.

Mergând pe jos, cei doi bărbaţi ajung într-o abaţie benedictină izolată din Munţii Alpi, unde Guglielmo urma să facă parte din delegaţia împăratului Ludovic IV de Bavaria, pentru a dezbate cu emisarii papei Ioan al XXII-lea o polemică religioasă, ce viza sărăcia lui Iisus şi, prin extensie, a Bisericii creştine.

Însă abaţia este zguduită de morţile misterioase ale mai multor călugări şi reprezentanţii ei îi trasează lui Guglielmo sarcina de a conduce ancheta, în timp de suveranul pontif îl desemnează ca reprezentant al său pe Bernard Gui (interpretat de Rupert Everett), un membru plin de cruzime al Inchiziţiei.

"'Numele trandafirului' este o carte mare, care conţine un roman - thrillerul povestit în film" de Jean-Jacques Annaud, a declarat în faţa reprezentanţilor presei regizorul italian al acestei miniserii TV, Giacomo Battiato.

"Însă tot restul, dezbaterea filosofică, dezbaterea civilă, dezbaterea despre raportul dintre religie şi putere, dezbaterea despre iubire, despre femei, despre viaţă... Tot ce este prezent în roman şi care nu a putut fi evocat în două ore de film, noi am putut să îl relatăm", a adăugat el.

La fel ca genericul miniseriei TV, în care cerneala şi sângele curg pe o coală de hârtie, întreaga intrigă a noii producţii se desfăşoară în jurul scriptoriei şi a fascinantei biblioteci din abaţie, adevărata comoară acelor călugări, ale căror vieţi erau dedicate copierii, traducerii şi promovării unor cunoştinţe milenare, considerate uneori periculoase.

Cu un buget de peste 25 de milioane de euro, noua producţie "Numele trandafirului" confirmă exodul personalităţilor din industria cinematografică spre televiziune şi miniserii TV de calitate, inspirate adeseori din romane de mare succes, precum "Big Little Lies", "The Truth About the Harry Quebert Affair" şi "L'amica geniale" - care a impresionat Italia la sfârşitul anului 2018.

Coscenarist şi coproducător executiv al miniseriei, actorul John Turturro, care se distanţează în această producţie de universul artistic al fraţilor Coen şi de cel al regizorului Spike Lee, rămânând însă la fel de credibil, a dezvăluit că a ales să nu vadă filmul regizat de Jean-Jacques Annaud, pentru a nu se lăsa influenţat de interpretarea celebrului său predecesor în acest rol, actorul scoţian Sean Connery.

Potrivit echipei de producţie, Umberto Eco a validat el însuşi o primă schiţă a scenariului noii miniserii TV înainte de decesul său din 2016, iar familia scriitorului a urmărit cu atenţie derularea acestui proiect de televiziune, turnat în limba engleză în mare parte în studioul Cinecitta din Roma, la fel ca lungmetrajul din 1986.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.