Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O monedă americană din aur, estimată la 15 milioane de dolari, va fi scoasă la licitaţie în luna iunie

arabianbusiness.com
licitatie christie

O monedă americană din aur, estimată la o sumă cuprinsă între 10 şi 15 milioane de dolari, va fi scoasă la vânzare pe 8 iunie de casa de licitaţii Sotheby's, care va propune de asemenea colecţionarilor şi un timbru estimat la o valoare similară, informează AFP.

Moneda, care face parte din ultima serie din aur denumită ''Double Eagle'' şi emisă de Monetăria Statelor Unite în 1933, ar putea deveni totodată cea mai scumpă monedă din lume, devansând dolarul din argint ''Flowing Hair'' (emis în 1794) şi vândut pentru 10 milioane de dolari în 2013, potrivit agerpres.ro.

Citește și: EXCLUSIV Femeia care i-ar fi secretizat dosarul lui Dan Barna, angajată la Cabinetul vicepremierului USR-PLUS!

Nu a fost niciodată pusă în circulaţie întrucât preşedintele american din acea epocă, Franklin Roosevelt, demarase sfârşitul convertibilităţii monedei americane din aur.

Câteva exemplare au apărut cu toate acestea pe piaţa colecţionarilor înainte de a fi confiscate de serviciile secrete americane, cu excepţia unei singure ''Double Eagle'', care a ajuns în colecţia numismatică a regelui Farouk al Egiptului.

Preţioasa monedă din metal aurit a fost achiziţionată în 1995 de un colecţionar britanic care, după cinci ani de lupte în justiţie, a fost autorizat să o revândă legal proprietarului actual, designerul american Stuart Weitzman, în 2002, contra sumei de 7,9 milioane de dolari.

Designerul de pantofi, ale cărui creaţii sunt apreciate de numeroase celebrităţi, a strâns o colecţie unică, din care mai face parte, pe lângă ''Double Eagle'', şi ceea ce mulţi consideră a fi cel mai rar timbru din lume, British Guiana One-Cent Magenta.

Designerul a obţinut acest timbru de un cent, imprimat în 1856, în anul 2014 contra sumei de 9,4 milioane de dolari, un record neegalat pentru o piesă similară.

Timbrul British Guiana făcea parte dintr-o serie imprimată de urgenţă de administratorul poştei din Guyana Britanică (astăzi Guyana) în urmei unei întreruperi a aprovizionării cu timbre.

Stuart Weitzman a achiziţionat tot în 2014 timbrul american cel mai căutat de filatelişti, denumit ''Inverted Jenny''. Este vorba despre o serie alcătuită din patru timbre al căror caracter unic este conferit de o eroare de tipărire, avionul reprezentat pe fiecare exemplar, un biplan Curtis JN-4 botezat ''Jenny'', apărând cu susul în jos.

''Inverted Jenny'' va fi de asemenea pus în vânzare pe 8 iunie, suma obţinută în urma vânzării urmând să fie folosită integral în scopuri caritabile, unul dintre beneficiari fiind chiar fundaţia creată de designer, The Weitzman Family Foundation.

Istoria fiecăreia dintre cele trei piese ''ar putea deveni aproape un scenariu'' de film, subliniază Richard Austin, responsabilul departamentului de carte şi manuscrise din cadru Sotheby's. ''Este interesant că toate s-au născut în urma unei erori sau a unui rateu'', a spus el. ''Iar acest lucru le conferă valoare şi unicitate''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.