Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O nouă companie militară privată rusă ajunge pe front. Detașamentele Konvoi sunt conduse de `măcalarul` Konstantin Pikalov, alias `Mazai`

Telegram
Konvoi mercenari

O nouă companie militară privată își instalează poziții și recrutează combatanți pentru războiul din Ucraina. Numit „Konvoi”, grupul de mercenari se află sub aripa șefului administrației de ocupație instalate de Moscova în Crimeea, Serghei Aksionov.

O nouă companie militară privată rusă ajunge pe front. Detașamentele Konvoi sunt conduse de `măcalarul` Konstantin Pikalov, alias `Mazai`

Apariția companiei militare private „Konvoi” pe câmpul de luptă din Ucraina a fost anunțată la începutul acestei luni de însuși Aksionov într-o intervenție la principalul post de televiziune din Crimeea. Potrivit acestuia, mercenarii acestui grup au trecut „prin toate încercările posibile”, iar comandanții lor sunt „eroi ai Rusiei”.

Vezi și: Primul semn că armata lui Vladimir Putin ar putea pierde războiul din Ucraina. Forțele armate ucrainene au stabilizat situația din zona orașului Bahmut

Cu puțin timp înainte de aceste declarații, un canal de Telegram numit „Konvoi” a publicat un filmuleț cu Serghei Aksionov inspectând poziții ale noului grup de mercenari. „Este în regulă, este în regulă, la vară va fi ideal”, spune el.

Potrivit unei investigații a publicațiilor iStories și The Insider, compania este relativ nouă, având canalul de Telegram din noiembrie anul trecut. Totuși, anchetatorii de la The Belligcat semnalau încă din 2020 apariția mercenarilor „Konvoi”.

Pregătiri pentru Bahmut 2

Canalul de Telegram al „Konvoi” este inundat cu fotografii și filmulețe din primele linii fronturilor de luptă din Ucraina, texte filosofice despre „Rusia ortodoxă puternică” și teorii conspiraționiste despre „sataniștii ucraineni” și „capturarea” rețelei de alimentare cu apă a Ucrainei de către familia Rockefeller.

Un fost mercenar „Konvoi” a oferit mai multe detalii din interior. Potrivit acestuia, fiecare mercenar nou încheie două contracte: unul cu compania și altul cu Ministerul rus al Apărării. Contractul cu Ministerul rus al Apărării este o eventuală garanție de compensații în caz de vătămare sau deces. Mercenarii ar fi momiți cu un salariu de 200.000 de ruble rusești (circa 2.400 de euro) pe lună, plus un teren în Crimeea sau în Abhazia, un teritoriu separatist pro-rus din nord-vestul Georgiei, în cazul unui angajament de cel puțin un an. Remunerarea comandanților ar ajunge la 300.000 ruble rusești (circa 3.600 de euro) pe lună.

Tabăra principală de antrenament a companiei se află în satul Prîvilne, în nordul Peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în martie 2014. Olga Kurlaeva, o propagandistă a Kremlinului, a făcut un reportaj despre o fortificație a „Konvoi” în regiunea Herson, din sudul Ucrainei. Potrivit acesteia, mercenarii acestei companii au construit un „întreg bloc de locuințe sub pământ” care este puternic militarizat și prevăzut cu toate cele necesare. În plus, aceștia ar dispune de echipamente electronice performante și arme grele, inclusiv tancuri T-80 și T-90. Dacă propagandista Kurlaeva oferă informații veridice, înseamnă că mercenarii „Konvoi” au acces la echipamente și bani, spre deosebire de colegii lor din „Wagner”.

Comandantul, fosta „mână dreaptă” a lui Prigojin

De altfel, partea de finanțare a companiei îi revine lui Serghei Aksionov, în timp ce partea operațională se află în responsabilitatea fostului administrator al Grupului „Wagner” în Africa, Konstantin Pikalov, alias „Mazai”. Considerat „mâna dreaptă” a lui Prigojin, Pikalov este descris ca un om brutal, care torturează și ucide fără milă, printre victimele sale fiind civili și jurnaliști.

„Oamenii care îl cunosc îl caraterizează drept un măcelar”, spune activistul rus pentru drepturile deținuților Vladimir Osecikin.

Potrivit unei persoane apropiate dosarului, întregul comandament al „Konvoi” este format de foști membri „Wagner”. Sarcina acestui comandament este să pregătească o linie de apărare de tipul celei făcute de ucraineni la Bahmut.  Centrul acestei linii s-ar afla la Tokmak, un oraș din regiunea Zaporojie ocupat în prezent de forțele armate ale Rusiei.

„Bucătarul lui Putin”, pe făraș?

În ceea ce-l privește pe Prigojin, supranumit „Bucătarul lui Putin”, acesta va fi trimis în Africa, spune Osecikin. Șeful „Wagner” se află pe făraș din cauza conflictului său cu Ministerul rus al Apărării și nemulțumirii lui Vladimir Putin față de activitatea sa mediatică. „Proiectul” lui Prigojin va fi închis, iar unii dintre mercenarii săi vor fi transferați la „Konvoi”, afirmă activistul rus.

Anterior, Bloomberg a scris că Prigojin se pregătește să reducă operațiunile „Wagner” în Ucraina din cauza faptului că Ministerul rus al Apărării îl împiedică să recruteze combatanți și nu-i mai livrează muniții. „Singura lui apărare acum este relația sa personală cu Putin, care încă îl consideră util”, explică pentru Bloomberg Tatiana Stanovaia, fondatorul firmei de consultanță R.Politik.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.