Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O nouă criză politică de PROPORȚII se anunță în Spania

rajoy sanchez

Socialistul spaniol Pedro Sanchez a afirmat luni că nu îi va susţine nici pe conservatorii din Partidul Popular (PP), nici pe candidatul coaliţiei de stânga Unidos Podemos, Pablo Iglesias, după alegerile de duminică, în timp ce numai o coaliţie a stângii ar putea alunga dreapta de la putere, comentează AFP.

Vezi și: Carmen Iohannis s-a făcut de râs în fața președintelui Germaniei: Cum a putut să apară / FOTO

"Nu vom susţine un guvern al Partidului Popular (conservator), iar (Pablo) Iglesias nu va fi preşedinte al guvernului", a declarat Pedro Sanchez la postul de radio Onda Cero. 

"Spaniolii nu trebuie să aleagă între ce e rău şi ce este mai rău", a adăugat el. 

Această declaraţie a liderului Partidului Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) a fost făcută cu mai puţin de o săptămână înaintea parlamentarelor. 

Majoritatea sondajelor arată că, la sfârşitul săptămânii, coaliţia Unidos Podemos (Uniţi putem) - formată din stânga radicală Podemos şi formaţiunea ecologist-comunistă Izquierda Unida (Stânga Unită) - va depăşi PSOE în număr de voturi şi, fără îndoială, de parlamentari. 

Dacă Unidos Podemos ar obţine sprijinul PSOE, ar fi posibil un guvern de stânga, pentru a înlocui guvernul conservator condus de Mariano Rajoy. 

Luni, Pedro Sanchez a părut să închidă această uşă, cel puţin pentru cazul în care acest executiv ar fi condus de Pablo Iglesias. 

"Nu vom susţine un guvern care încalcă suveranitatea naţională", a spus el, referindu-se la programul Podemos, favorabil unui referendum privind autodeterminarea în Catalonia, regiune condusă de separatişti. 

"Nu vom susţine niciun guvern care contestă viabilitatea economică şi socială" a ţării, a adăugat liderul PSOE, avertizând că Pablo Iglesias "pune în pericol relansarea economică" a Spaniei, ieşită în 2014 dintr-o profundă criză. 

"Este important să avem un partid socialist puternic... între extremele Rajoy şi Iglesias", a adăugat el. 

Pedro Sanchez nu a precizat însă dacă PSOE se va abţine cu prilejul unui vot de învestitură, pentru a lăsa Partidul Popular să guverneze, în cazul în care va ieşi pe primul loc, aşa cum indică sondajele. 

Cu un parlament fragmentat între patru mari forţe politice - conservatorii, Unidos Podemos, socialiştii şi liberalii din Ciudadanos -, o alianţă este absolut necesară pentru formarea unui guvern. 

De altfel, spaniolii sunt chemaţi din nou la urmă duminică în lipsa unui acord politic între partide, la şase luni de la alegerile legislative din 20 decembrie.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.