Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O nouă epidemie face ravagii în Europa; cazurile din România, în creștere. Medic: 'Acesta e principalul motiv'

Adevarul
automedicatie boala bolnav raceala

După unui regres în anii pandemiei, tusea convulsivă a început să circule din nou în Europa. Între ianuarie și martie s-au înregistrat 32.000 de cazuri. Sunt 19 decese de la începutul anului 2023, 11 în rândul copiilor cu vârsta sub 1 an.

 

Potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor, 25.000 de cazuri au fost înregistrate în țările Uniunii Europene și ale Spațiului Economic European în 2023.

Situația s-a înrăutățit în primele luni ale anului 2024: între ianuarie și martie s-au înregistrat 32.000 de cazuri.

Între ianuarie 2023 și aprilie 2024 au fost înregistrate și 19 decese, dintre care 11 la copii sub 1 an.

„Creșterea numărului de cazuri în Europa arată că trebuie să fim vigilenți. Este o boală gravă, mai ales la sugari. Avem vaccinuri sigure și eficiente care o pot preveni. Vaccinarea este cheia pentru a salva vieți și pentru a preveni răspândirea bolii", a declarat comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, într-un comunicat citat de ANSA, titrează Mediafax.

Pertussis este o boală endemică în Europa, ca și în restul lumii. De obicei, ea este caracterizată cu epidemii care apar la fiecare 3-5 ani, amintește ECDC.

În ultimul deceniu, vârful a fost înregistrat în 2016, când s-au înregistrat 41 de cazuri într-un singur an. Cu 32.000 de cazuri în primele trei luni, anul care tocmai a început riscă să doboare acest record.

ECDC reamintește că, pe lângă vaccinarea la timp a celor mici, o măsură eficientă de protecție a copiilor, în special în primele săptămâni de viață, este vaccinarea mamei în timpul sarcinii.

Motivul îmbolnăvirii de Pertussis în România

 

Medicul infecționist Simin Florescu a declarat, la digifm, că nevaccinarea este principala cauză a răspândirii bolii în țara noastră, iar bebelușii sunt cei mai vulnerabili.

"Există o scădere a acoperirii vaccinale, acesta e principalul motiv la noi în țară. Dar dacă vorbim de bebeluși, simptomele nu sunt cele la care ne-am aștepta la o tuse convulsivă sau tuse măgărească, ci sunt tulburări respiratorii care pot duce chiar la stop respirator la bebeluș. Simptomele nu sunt ușor de recunoscut de oameni. E o stare de rău a copilului care nu se mai alimentează, e agitat și într-un final începe să aibă tulburări respiratorii", a spus medicul Florescu.

Medicul a mai explicat și cum putem preveni tusea convulsivă la bebeluși. "Trebuie să primească prima doză de vaccin la vârsta de două luni și din moment ce prima doză de vaccin este dat abia la vârsta de două luni, evident că în primele două luni din viață este expus. Cele două luni în viață pot fi acoperite de vaccinarea mamei în timpul sarcinii și de vaccinarea tuturor celor din familie, părinte, bunicii, alți frați mai mari. În acest fel se creează o imunitate cu care vine protejat copilul în primele două luni de viață, până când începe să-și capete propria imunitate post-vaccinală", a spus dr. Simin Florescu, potrivit digifm.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.