Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O nouă întrevedere între Kerry și Lavrov. Vor ajunge la un consens în privința Siriei?

Lavrov Kerry

Miniştrii de externe american şi rus, John Kerry şi Serghei Lavrov, se vor întâlni vineri la Geneva pentru a încerca să ajungă la un acord pentru soluţionarea conflictului sângeros din Siria, în pofida eşecurilor din ultimele luni, relatează AFP, conform agerpres.ro

Moscova şi Washingtonul, care sprijină de peste cinci ani taberele adverse în războiul sirian, încearcă să relanseze un plan de pace adoptat la sfârşitul lui 2015 de comunitatea internaţională, care include o încetare a focului durabilă, un ajutor umanitar substanţial şi un proces de tranziţie politică între regimul sirian şi opoziţia moderată.

Polițist parizian înjunghiat de o femeie acuzată că pregătea un atac terorist lângă Notre Dame


După două zile de tergiversări, secretarul de stat american a sosit vineri dimineaţă la Geneva, unde se află omologul său rus. Cei doi vor avea însă puţin timp la dispoziţie deoarece amândoi trebuie să revină în ţară vineri seara. 

În oraşul elveţian, 'discuţiile lor se vor concentra pe reducerea violenţei, creşterea ajutorului umanitar pentru poporul sirian şi găsirea unei soluţii politice pentru a pune capăt războiului civil' din Siria, a declarat joi purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, John Kirby. 

Kerry l-a sunat joi pe omologul său rus şi cei doi au discutat în legătură cu 'o eventuală cooperare ruso-americană cu scopul distrugerii grupurilor teroriste active din Siria, pentru o rezolvare a problemelor umanitare şi promovarea unei soluţionări politice a conflictului sirian', a făcut cunoscut la rândul său Moscova. 

După cinci ani şi jumătate de haos în Siria, în care au murit peste 290.000 de persoane, Kerry a fost acuzat de criticii săi că încearcă să ajungă cu orice preţ la un acord cu Rusia asupra Siriei, cu patru luni înainte de sfârşitul preşedinţiei lui Barack Obama. 

Cei doi au avut numeroase conversaţii pe această temă, la Geneva, pe 26 august, şi ultimele la summitul G20 din China, pe 4 şi 5 septembrie. 

Cele două puteri, care au relaţii glaciale din 2012, discută de asemenea despre o cooperare militară în Siria pentru respectarea acordului de încetare a focului şi pentru a lupta împreună împotriva grupărilor jihadiste. 

Numeroasele negocieri ruso-americane nu au dus însă până în prezent la nimic concret. Cu toate acestea, preşedintele rus Vladimir Putin s-a referit la o 'anumită apropiere a poziţiilor' privind Siria, după o întâlnire informală luni cu Barack Obama în marja summitului G20.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.