Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O nouă majoritate parlamentară în Republica Moldova. Socialiștii și democrații și-au dat mâna în plină criză generată de coronavirus

adevarul.ro
parlament moldova

În plină epidemie de COVID-19, socialiştii şi democraţii şi-au dat mâna la propriu şi la figurat. Deputaţii PSRM şi PDM au semnat acordul de creare a unei majorităţi parlamentare şi au constituit Platforma Social-Democrată pentru Moldova.

Membrii coaliţiei au prezentat principalele prevederi ale acordului.

”Astăzi, Partidul Socialiştilor a semnat în comun cu Partidul Democrat un acord de creare a unei platforme parlamentare majoritare de orientare social-democrată. Prin acest document punem o temelie solidă guvernării Republicii Moldova şi ne angajăm să asigurăm o bună funcţionare a tuturor instituţiilor statului. Acest acord conţine, în mare parte, prevederile acordului politic semnat între Partidul Socialiştilor şi Blocul ACUM în anul 2019”, a comunicat preşedintele PSRM, Zinaida Greceanîi.

Preşedintele PDM, Pavel Filip, a spus că democraţii s-au gândit mult înainte de a semna acordul în această perioadă de pandemie de COVID-19.

”Partidul Democrat a decis să semneze acest acord, după discuţiile pe care le-am avut. De aşa o manieră, poate să dăm şi o mână de ajutor în acest moment complicat şi să participe la actul de guvernare. Nu ne temem de responsabilitate. Avem profesionişti, avem oameni experimentaţi. Am toată certitudinea că împreună ne vom descurca bine”, a afirmat preşedintele PDM, Pavel Filip.

Acordul prevede că după alegerile prezidențiale din toamnă, Partidului Democrat îi va reveni una din funcțiile principale în stat, cea de premier sau de Președinte al Parlamentului. În textul acordului, PSRM şi PDM şi-au împărţit şi domeniile de activitate. Astfel, democraţii vor fi responsabili de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerul Economiei și Infrastructurii, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării şi de Ministerul Apărării, dar vor avea şi funcţia de vicepremier pentru Reintegrare. Părţile au stabilit că demiterea şi numirea noilor membri de Guvern se va face la solicitarea partidului responsabil de domeniul respectiv, după consultarea celor două formaţiuni semnatare.

Potrivit lui Pavel Filip, Partidul Democrat va propune următoarele candidaturi:

Cristina Lesnic – Vicepremier pentru Reintergrare,

Alexandeu Pînzari – Ministerul Apărătii,

Igor Şarov- Ministerul Educaţiei,

Oleg Ţulea – Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europen,

Sergiu Răilean - Ministerul Economiei

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.