Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Operațiune de antrenament psihologic pentru a învinge armata lui Putin

military.com
soldat depresie

Ucraina lansează în liniște un program militar de pregătire psihologică pentru a combate frica, agitația și crizele care îi zdruncină pe soldații săi în războiul istovitor împotriva Rusiei - în speranța că se va traduce prin mai multe victorii pe câmpul de luptă, informează The Daily Beast.

Acum, când invazia nemiloasă se apropie de cea de-a unsprezecea lună, cursurile de pregătire psihologică se concentrează pe a-i învăța pe luptătorii ucraineni să recunoască simptomele stresului de luptă ale colegii lor și să-i pregătească pentru a interveni în crizele de sănătate mintală, a declarat psihologul militar responsabil de program, Rodion Grigoryan, într-un interviu exclusiv.

"Când a început invazia la scară largă, o mulțime de oameni care nu aveau experiență militară anterioară s-au înscris. Și astfel nu au nici pregătire militară și nici psihologică. Rezistența lor la stres, reziliența, era foarte scăzută", a declarat Grigoryan, însoțit de un translator, în cadrul unei convorbiri telefonice din această lună. "Oamenii nu au avut nicio înțelegere a stării mentale în care ar putea ajunge în timpul luptei".

Ajutorul de sănătate mintală care a fost disponibil pentru luptătorii ucraineni a fost submediocru de ceva timp, a spus el. Grigoryan a avut un loc în primul rând la această problemă. El s-a oferit voluntar să lupte în forțele de apărare teritorială ale Ucrainei în primele zile ale războiului și, înainte de asta, a servit în garda națională a Ucrainei.

Mulți ucraineni care lucrează pentru a învinge Rusia sunt voluntari, ceea ce înseamnă că au sărit în ororile câmpului de luptă cu puțină sau deloc experiență în gestionarea stresului de luptă. Chiar și veteranii s-au luptat cu lipsa de sprijin pentru sănătatea mintală de când a început războiul în februarie, a explicat Grigoryan.

"Unii oameni care au avut o experiență anterioară de luptă, aveau deja propria lor experiență, o anumită înțelegere a ceea ce ar putea fi stările, ce reacții pot fi resimțite în luptă", a declarat Grigoryan pentru The Daily Beast. Dar "când îi întreb despre experiență, aflu că ajutorul pe care îl primesc nu este suficient de eficient".

Deși Ucraina a obținut o serie de victorii pe câmpul de luptă în ultimele săptămâni, lansarea programului arată că autoritățile sunt foarte conștiente de modul în care stresul de luptă poate sta în calea unei lupte eficiente. Cu forța de muncă de partea Rusiei, Ucraina nu-și poate permite ca soldații să se destrame pe câmpul de luptă.

Programele de sănătate mintală care intervin în timpul războiului pot ajuta Ucraina și pe termen lung, deoarece pot limita numărul de luptători ucraineni care dezvoltă ulterior tulburări de stres posttraumatic (PTSD), potrivit lui Neil Greenberg, un expert în PTSD și sănătate mintală militară care a instruit luptători ucraineni.

"Dacă nu abordați în mod corespunzător provocările psihologice ale ceea ce fac ei acum, atunci veți avea trupe mai predispuse să dezvolte probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia și abuzul de substanțe și PTSD", a declarat Greenberg, profesor la King's College London, pentru The Daily Beast. "Asta va degrada capacitatea de a continua să lupte".

Deși justificarea pentru cursurile de pregătire poate părea convingătoare pentru strategii militari, obținerea aprobării pentru program nu a fost ușoară. Grigoryan a întâmpinat o anumită rezistență din punct de vedere organizațional și din partea soldaților înșiși care, în unele cazuri, s-au rușinat să ceară ajutor, a spus el.

"Există unele stereotipuri și prejudecăți în această societate cu privire la ajutorul psihologic", a spus Grigoryan. "Există un gând comun conform căruia, dacă te adresezi unui psiholog, înseamnă că nu ești normal, că ceva este în neregulă cu tine. Am avut persoane care erau timide și nervoase cu privire la impactul pe care acest lucru l-ar avea asupra reputației lor și a statutului lor social."

Prima parte a trainingului include o conversație despre desființarea acestor stigmate, a spus Grigoryan. O a doua parte a instruirii include exerciții practice, învățarea diferitelor tipuri de stres de luptă mentală și a semnelor acestora, precum și instrucțiuni despre cum să intervină pe lângă alții atunci când aceștia se confruntă cu o criză.

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) ajută la coordonarea programului cu sprijin financiar și programatic, o măsură pe care NATO a luat-o după ce Ucraina a cerut ajutor pentru a dezvolta o mai bună rezistență psihologică militară, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, pentru The Daily Beast.

"În urma invaziei Rusiei și la cererea Ucrainei, NATO a pus în aplicare asistență pentru a îmbunătăți rezistența psihologică a personalului militar și pentru a dezvolta un sistem de sănătate mintală pentru combatanții și veteranii ucraineni", a declarat Lungescu.

Sistemul orientat către colegi la care lucrează Ucraina este, într-un fel, testat, a declarat Greenberg, care a ajutat la implementarea unui program similar în forțele armate din Marea Britanie. Cunoscut sub numele de Trauma Risk Management (TRiM), acesta se concentrează pe atenuarea impactului negativ pe termen lung al evenimentelor de luptă pentru soldați, prin instruirea colegilor militari pentru a înțelege modul în care evenimentele traumatice pot avea un impact asupra sănătății mentale a oamenilor și pentru a interveni atunci când este nevoie.

Cu acest program, "dovezile pe care le-am adunat în timp ce făceam cercetări la King's College din Londra arată că este mai probabil să mergi și să ceri ajutor profesional, este mai puțin probabil să ai probleme, este mai puțin probabil să ai performanțe degradate", a declarat Greenberg pentru The Daily Beast. "Aceste sisteme de sprijin de la egal la egal, cum ar fi managementul riscului de traumă, (TRiM), sunt cu adevărat un instrument util pentru a-i ajuta pe militari să continue să meargă mai departe atunci când se confruntă cu situații dificile."

Unele dintre particularitățile războiului din Ucraina lasă cicatrici deosebit de dure. Lipsa de tehnologie militară precisă și de acuratețe a Rusiei a îngreunat gestionarea atacurilor, a spus Greenberg.

"Am auzit de pe câmpul de luptă... lucrurile sunt oribile acolo și, în special când vine vorba de artilerie și de aceste atacuri cu drone, imprevizibilitatea războiului este cea care provoacă cele mai mari dificultăți psihologice", a spus Greenberg. "Artileria și dronele și atacurile imprevizibile și nedefensabile sunt mult mai dificile din punct de vedere psihologic, deoarece ai putea fi cel mai bun soldat din lume, dar dacă un obuz de artilerie aterizează undeva lângă tine, nu poți face nimic în privința asta."

În timp ce intervenția de acum este extrem de importantă, planificarea reintegrării luptătorilor ucraineni în societate atunci când războiul se va încheia este la fel de importantă. Kievul lucrează în prezent la crearea unui sprijin pentru sănătatea mintală a veteranilor după război, potrivit Ministerului ucrainean al Afacerilor pentru Veterani.

În multe cazuri, soldații nu se vor întoarce acasă în medii stabile. Membrii familiilor lor, după toate probabilitățile, ar putea să fi experimentat sau să fi fost ei înșiși martori la atrocități, ceea ce ar putea face ca vindecarea și reintegrarea să fie mistificatoare pentru unii, potrivit lui Greenberg.

"Ei nu zboară într-o zonă de război în timpul bătăliei și apoi se întorc acasă la normalitate", a spus Greenberg. "Dacă soldatul se întoarce la o familie care a avut unii dintre copiii care au fost uciși de rachete sau au fost atrocități acolo unde se află, acest lucru va afecta și sănătatea mintală a soldaților."

"Au trecut zece luni. Nu există niciun răgaz. Avem nevoie de acest răgaz."

Între a face față stresului provocat de nenumăratele atacuri cu rachete și traumele provocate de oribilele ședințe de tortură, supraviețuitorilor ucraineni ai războiului le așteaptă probleme dificile de sănătate mintală, potrivit lui Aditi Nerurkar, un medic cu expertiză în stres și reziliență.

Pentru luptătorii ucraineni, zece luni de război nu mai reprezintă un stres acut, ci un stres cronic, a declarat Nerurkar. În timp ce unii dintre soldați par să se descurce bine acum, ei pot ajunge la un punct de fierbere atunci când sunt departe de zona de luptă, a avertizat Nerurkar.

"Noi, ca oameni, suntem incredibil de capabili și avem această capacitate de a ne ridica pentru a face față momentului, astfel încât s-ar putea să nu vedeți o grămadă de provocări sau simptome de sănătate mintală. S-ar putea să pară că ei chiar au totul sub control", a declarat Nerurkar pentru The Daily Beast. "Dar, de multe ori, imediat după aceea - când sunt în afara pericolului, răspunsul lor la stres începe să scadă, simt din nou un sentiment de siguranță - este momentul în care apar multe dintre aceste probleme de sănătate mintală".

Deși sfârșitul războiului pare evaziv, forțele ucrainene plănuiesc să se rotească în această iarnă, când Kievul se așteaptă la o încetinire a luptelor, potrivit Ministerului ucrainean al Apărării. Drept urmare, mulți luptători vor avea un moment pentru a se regrupa și a-și procesa traumele de luptă.

"Din punct de vedere clinic, sunt profund îngrijorat... vom asista la o cantitate enormă de consecințe din această cauză", a adăugat Nerurkar. "Dacă ne gândim la creier ca la un ceainic, unde este acea supapă pentru a elibera aburul? Nu există. Au trecut zece luni. Nu există niciun răgaz. Avem nevoie de acest răgaz."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.