Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O nouă perspectivă asupra Maicii Domnului: model de ‘influencer’ și ‘leadership’, în volumul ‘Maica Domnului – Taina discretei Însoțiri’, de Maxim Morariu

copertă volum Maxim Iuliu-Marius Morariu

Protosinghelul Maxim (Iuliu-Marius) Morariu a lansat recent volumul „Maica Domnului – Taina discretei Însoțiri”, cu o prefață de pr. prof. univ. Constantin Necula, totul cu binecuvîntarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Povestea acestui volum a început în anul 2020, an pandemic, atunci când părintele prezenta la un post de radio zece meditații dedicate Maicii Domnului.

„Am încercat să pornesc în căutarea ei de la cuvântul Scripturii. Pe baza lui și a completărilor ce ne-au parvenit prin tradiție, am voit să aduc în atenție chipul cald și binevoitor al Maicii. I-am descris portretul moral pornind de la calități precum discreția sau delicatețea, am subliniat atipicul comportamentului ei demn, am adus în atenție modul în care intervine în istoria mântuirii lumii și maternitatea ei universală. În același timp, nu am neglijat nici un aspect cu puternică relevanță practică și reverberații psihologice, anume ideea de a ‘păstra’ în inimă și n-am ocolit nici subiecte delicate precum ‘preoția’ Maicii Domnului, sau modul în care întrupează dânsa leadershipul în arealul Ortodox” (p. 12-13), transmite autorul, care slujește în prezent în Canada.

Părintele prof. univ. Constantin Necula scoate în evidență în prefața sa limbajul accesibil abordat de părintele Maxim (Iuliu-Marius) Morariu, o încercare necesară pentru o apropiere mai mare printre creștini.

„În ultimii ani asistăm la un periculos viraj spre vulgarizare al teologiei, unii crezând că înțelegerea unui popor se face banalizând. Alții rămân legați în rezervații mistice, extrem de inutile la vremea autostrăzilor informale. Volumul acesta este încă o dovadă că e posibilă - echilibrat, sobru și bucuros - transferarea informației creștine către creștinii zilelor noastre”, spune părintele Constantin Necula în prezentarea sa.

Volumul este compus din zece capitole, toate fiind trăirile și interpretările părintelui Maxim, care arată parcursul acestuia nu doar în cunoașterea Maicii Domnului, ci și a propriei persoane. Autorul abordează subiecte precum: Discreția și delicatețea Maicii Domnului (p. 23), Maica Domnului ca model de leadership (p. 29), Maica Domnului și lucrarea dragostei (p. 35), Maica Domnului și feminismul (p. 41), Fie mie după Cuvântul Tău! (p. 47), Maica Domnului ca model de demnitate umană (p. 53), A „păstra în inimă” (p. 59) sau Maternitatea universală a Maicii Domnului (p. 65).

Interesant ni se pare de remarcat modul în care folosește autorul termenul și semnificația de „influencer” de la ultimul capitol (p. 71), pentru a-l face pe cititor să înțeleagă faptul că putem să ne referim la el și prin prisma personalităților din lumea creștină: „Din nefericire, de foarte multe ori, în spatele acestor oameni care mobilizează masele și dau tonul în ceea ce privește, ținuta, atitudinea, discursul, sau polarizarea în raport cu o anume problemă, stau doar strategii de marketing și nimic mai mult. Încolo, oamenii sunt șterși, viața lor e lipsită de sens, iar mesajul pe care vor să-l transmită nu e nici genuin, nici opera lor. De aceea, v-aș propune să descoperim astăzi un altfel de tip de influencer, cu o strategie imbatabilă: Maica Domnului. Analiza vieții și a cultului ei vine să releve un contrast aproape inexplicabil” (p. 73), transmite părintele Maxim, în prezentarea sa.

Părintele protosinghel Iuliu-Marius Morariu are două titluri de doctor, unul obținut la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, iar altul la Angelicum la Facultatea de Științe Sociale (Roma), care e cea mai veche Universitate Pontificală din lume (între cei mai ilustri absolventi se numara Papa Ioan Paul al doilea, iar între profesori: Jacques Maritain, Yves Congar, Toma de Aquino ș. a.).

A absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă (ca şef de promoţie) şi cea de Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii clujene, masteratul în cadrul celor două, dar şi Institutul Ecumenic din Bossey (afiliat Universităţii din Geneva). De asemenea, a studiat la Graz, Belgrad şi Kosice. A publicat, editat, coordonat sau tradus peste 30 de volume şi peste 300 de studii.

În data de 1 martie 2021 a primit premiul de excelență în cercetarea științifică din partea rectorului Universității „Babeș-Bolyai” Cluj, clasându-se în primii 2% dintre cercetătorii din lume în domeniul istorie în anul 2019.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.