DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

O nouă sondă spațială va fi lansată: Ce misiune are OSIRIS-REx

www.agerpres.ro

NASA a stabilit data de 8 septembrie pentru lansarea OSIRIS-REx, prima misiune de colectare a unor mostre de pe un asteroid, ţinta aleasă fiind asteroidul Bennu din vecinătatea relativă a Pământului, conform CBS News.

La mai puţin de o săptămână după explozia produsă în timpul pregătirilor de lansare a unei rachete Falcon 9, aparţinând companiei SpaceX, care ar fi trebuit să transporte pe orbită satelitul Amos-6 (distrus şi el în accident), NASA a stabilit că locul lansării sondei OSIRIS-REx va fi tot baza spaţială de la Cape Canaveral.

Citește și: Mel Gibson recunoaşte că lucrează la continuarea filmului 'Patimile lui Hristos'

Sonda va fi lansată prin intermediul unei rachete Atlas V, aparţinând NASA.

Obiectivul acestei misiuni cu un buget de aproximativ 800 de milioane de dolari este de a recolta mostre de pe asteroidul Bennu şi de a le aduce înapoi pe Pământ pentru a fi analizate. Dacă totul va decurge conform programului misiunii, sonda OSIRIS-REx va intersecta traiectoria asteroidului după un drum de aproximativ 2 ani prin spaţiu, va colecta mostrele necesare şi apoi va reveni pe Terra în luna septembrie a anului 2023. În primul an după lansare sonda OSIRIS-REx va orbita în jurul Soarelui până va acumula suficientă viteză pentru a fi proiectată înapoi spre Pământ, de unde, printr-un efect de praştie şi cu viteza sporită încă o dată, va porni spre întâlnirea cu asteroidul Bennu, care, conform calculelor, ar urma să aibă loc în august 2018.

Această misiune poate prefigura viitorul apropiat al explorărilor şi exploatărilor spaţiale. Mulţi oameni de ştiinţă şi întreprinzători, deopotrivă, analizează posibilitatea exploatării de resurse minerale de pe asteroizii din apropierea Pământului.

Bennu este o ţintă interesantă pentru NASA şi pentru că intersectează orbita Pământului la fiecare 6 ani, iar oamenii de ştiinţă au constatat că trece din ce în ce mai aproape de planeta noastră. Acest asteroid a deviat cu aproximativ 160 de kilometri de la traiectoria sa din momentul descoperirii, în 1999. Astfel, în 2135, Bennu va trece printre Pământ şi Lună, la "o aruncătură de băţ", în termeni astronomici, de planeta noastră. Cu ocazia acestei treceri, gravitaţia Pământului ar putea să-i modifice orbita "având potenţialul de a pune acest asteroid pe o traiectorie incidentă cu Terra, mai târziu, în cursul acelui secol", conform profesorului Dante Lauretta de la Universitatea din Arizona.

Bennu are diametrul de aproximativ 487 de metri şi se deplasează pe o orbită în jurul Soarelui cu viteza medie de 101.000 km/h. Riscul unui impact cu Pământul este mic, dar totuşi nu poate fi ignorat. Dacă un astfel de eveniment s-ar produce, el ar fi echivalent cu detonarea a 3 miliarde de tone de explozibili, o explozie de 200 de ori mai puternică decât cea a bombei atomice de la Hiroshima.

Acest asteroid este important şi pentru ştiinţă. Bennu este o relicvă rămasă de la formarea sistemului nostru solar şi ar putea avea un conţinut bogat în molecule organice, conform lui Dante Lauretta. "Asteroizii ca Bennu ar fi putut să aducă astfel de molecule organice pe Pământul abia format, contribuind la supa primordială din care a apărut viaţa", a adăugat el.

"Trebuie să aflăm totul despre Bennu - dimensiunile sale, masa şi compoziţia. Aceste informaţii ar putea să se dovedească vitale pentru generaţiile viitoare", a subliniat Dante Lauretta, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.