Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O nouă specie de dinozaur a fost descoperită în Marea Britanie

Radu Pop
sci.news/
hatzegopteryx dinozaur

O nouă specie de dinozaur cu platoşă a fost descoperită pe Insula Wight din Marea Britanie pentru prima dată după 142 de ani, relatează vineri DPA/PA Media.

Rămăşiţele, aparţinând unui grup de dinozauri ierbivori cunoscuţi sub numele de anchilozauri, au fost descoperite în Formaţiunea Wessex de pe Insula Wight - un sit fosilifer datând din urmă cu 145 până la 66 de milioane de ani.

Noua specie a fost numită Vectipelta barretti - după profesorul Paul Barrett care a lucrat la Muzeul de Istorie Naturală (NHM) din Londra timp de 20 de ani.

Asemănări și diferențe

Este al doilea dinozaur cu platoşă descoperit pe insulă, primul fiind Polacanthus foxii - excavat în 1865.

Stuart Pond, cercetător în cadrul Departamentului de Istorie Naturală al Muzeului pentru Ştiinţele Pământului, a spus: "De aproape 142 de ani, toate rămăşiţele de anchilozaur de pe Insula Wight au fost atribuite Polacanthus foxii, un faimos dinozaur de pe insulă, iar acum, pentru că am descris această nouă specie, toate acele descoperiri trebuie revizuite".

Vectipelta barretti diferă de predecesorul său Polacanthus foxii prin forma oaselor de la gât şi spate.

Analiza arată, de asemenea, că ambele specii au structuri diferite la nivelul pelvisului, iar Vectipelta barretti prezintă o armură cu ţepi mai asemănători unei lame.

Rude cu dinozaurii chinezi

Deşi ambii anchilozauri provin de pe aceeaşi insulă, cercetătorii au constatat că nu sunt foarte strâns înrudiţi.

De fapt, potrivit oamenilor de ştiinţă, Vectipelta barretti este mai degrabă înrudit cu unii anchilozauri chinezi, ceea ce sugerează că aceşti dinozauri au călătorit nestingheriţi din Asia până în Europa în perioada Cretacicului timpuriu (cu 145 până la 66 de milioane de ani în urmă).

"Acesta este un specimen important pentru că oferă informaţii cu privire la diversitatea anchilozaurului din Formaţiunea Wessex şi din Anglia în Cretacicul timpuriu", a spus Pond.

Potrivit cercetătorilor, rocile din Formaţiunea Wessex şi din Insula Wight sunt "foarte importante" pentru o mai bună înţelegere a modului în care au dispărut dinozaurii.

Profesorul Barrett a declarat: "Sunt flatat şi absolut încântat să fiu recunoscut astfel, mai ales întrucât prima lucrare pe care am scris-o a fost despre un dinozaur cu platoşă din colecţiile NHM. Sunt sigur că orice asemănare fizică este pur întâmplătoare".

Descoperirile au fost descrise în Journal of Systematic Palaeontology.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.