Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O pânză a britanicului David Hockney a fost estimată de la 80 de milioane de dolari

news.artnet.com
david hockney

Tabloul "Portrait of an Artist (Pool with Two Figures)" al pictorului britanic David Hockney, care este estimat la 80 de milioane de dolari de Christie's, va fi licitat pe 15 noiembrie, la New York, potrivit Le Figaro.

Dacă vânzarea se va desfăşura aşa cum se aşteaptă proprietarul, pânza ar putea deveni cea mai scumpă lucrare vândută la licitaţie a unui artist în viaţă şi l-ar detrona pe Jeff Koons. Recordul actual este deţinut de "Baloon Dog (Orange)", semnat de Jeff Koons, vândut cu 58,4 milioane de dolari în 2013, tot la casa Christie's din New York, conform news.ro.

O piscină, doi oameni şi un peisaj idilic este imaginea tabloului. "Pool with two Figures" este considerat drept "una dintre cele mai frumoase opere de artă din epoca modernă", potrivit lui Alex Rotter, co-preşedinte al Departamentului de Artă Contemporană şi postbelică de la Christie's.

Pânza corespunde cu "apogeul" a două dintre cele mai cunoscute teme ale britanicului, mare maestru al pop art-ului, a explicat Alex Rotter: piscinele şi dublul portret, adică doi oameni care interacţionează. În această pânză, un bărbat elegant, la marginea unei piscine, priveşte gânditor un alt personaj care înoată sub apă în direcţia sa, având în fundal un peisaj idilic cu arbori şi munţi.

Bărbatul care se află în picioare este fostul partener şi muza lui David Hockney, Peter Schlesinger, care a fost unul dintre elevii săi la UCLA din Los Angeles. Relaţia lor a durat din 1966 până în 1972. Lucrarea a fost realizată în 1972 pe când relaţia lor se termina. Înotătorul ar putea fi noul amant al lui Peter, sugerează Alex Rotter.

Hockney a lucrat 18 ore pe zi non-stop timp de două săptămâni pentru a-şi termina pictura, finalizând-o cu o seară înainte de a fi expediată la New York, potrivit Christie's.

Acest tablou a devenit una dintre operele-cult ale pictorului britanic, figurând pe coperta a numeroase cărţi despre artist. Ea a fost şi una dintre atracţiile retrospectivei care i-a fost dedicată autorului în 2017, la Beaubourg.

Potrivit agenţiei Bloomberg şi site-ului Artnet, opera ar aparţine unui miliardar britanic, Joe Lewis, proprietar al Tavistock Group şi al clubului englez de fotbal Tottenham Hotspur. Averea sa se ridică la aproape 5,4 miliarde de dolari, potrivit Forbes.

Înainte de licitaţie, Christie's va expune tabloul în special în Asia, Londra şi la Los Angeles pentru a atrage potenţiali cumpărători.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.