Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O pânză de Mondrian, vândută la licitaţie după ce nu a mai apărut pe piaţă de 30 de ani - Creaţii de Picasso, Monet, Rothko şi Van Gogh, cele mai mari preţuri

Artmark
licitatie de arta tablouri

Pânza lui Piet Mondrian "Composition: n° II, avec du jaune, du rouge et du bleu" a fost prezentată publicului pentru prima dată după 30 de ani. Opera, a cărei estimare nu a fost anunţată dar s-a aflat în jurul sumei de 25 de milioane de dolari, a fost vândută de Christie's, la New York, potrivit news.ro.

Această "Compoziţie" a pictorului olandez a fost adjudecată în final la 24 de milioane de dolari (adică 19,7 milioane de euro). Ultima dată când a fost vândută "Composition: n° II" era în 1993, la New York. Lucrarea şi-a găsit atunci cumpărător pentru 882.500 de dolari (725.000 de euro).

De atunci, a rămas în posesia proprietarului şi nu a mai fost expusă.

Citește și: DOSAR Cum a ajuns DNA la `cârtița` de la CONTRA-INFORMAȚII Suceava...

Tabloul măsoară în jur de 50 de centimetru pe 35. "Lucrările lui Mondrian de această calitate, cu acest stil modernist atât de recognoscibil, sunt incredibil de rare. Majoritatea se găsesc în muzee şi nu am mai avut o pânză de o asemenea calitate în licitaţie din 2015", a explicat pentru Reuters directorul Departamentului Impresionism şi Artă Modernă de la Christie's, Keith Gill.

Nu este vorba de prima dată când o operă de Mondrian care nu a mai fost expusă stârneşte un asemenea interes la licitaţii.

În 2014, "Composition No. 2 with Blue and Yellow" a fost vândută la 14,9 milioane de euro, al Christie's Londra. Tabloul nu mai fusese niciodat[ propus spre vânzare şi provenea din colecţia unui cuplu de istorici de artă din Zurich.

"Piaţa a reacţionat pentru că aceste opere deţinute de proprietari privaţi nu au fost văzute pe piaţă şi au fost fie cumpărate, fie oferite direct de artişti", a explicat Olivier Camu, director adjunct al Departamentului Impresionism şi Artă Modernă de la Christie's.

După ce joi, tabloul "Femme assise près d'une fenêtre (Marie-Thérèse)" de Pablo Picasso a fost vândut pentru 103,4 milioane de dolari în licitaţia dedicată secolului XX, al doilea cel mai scump preţ al serii a revenit tabloului lui Claude Monet - "Waterloo Bridge, effet de brouillard" (1899-1903) care a atins 48.450.000 de dolari. Unul dintre primele tablouri din celebra serie dedicată Londrei, care ajunge într-o colecţie americană în 1905, este şi printre puţinele care s-a aflat în colecţie privată.

Al treilea cel mai mare preţ a fost oferit pentru lucrarea lui Mark Rothko "Untitled" (1970), care a fost adjudecată la 38.145.000 de dolari.

"Le pont de Trinquetaille" (1888) de Vincente van Gogh a fost cumpărat la preţul de 37.400.000 de dolari.

Marţi, 11 mai, pânza "In This Case" a pictorului american Jean-Michel Basquiat a fost adjudecată contra 93,1 milioane de dolari la Christie's, în cadrul primei mari sesiuni de vânzări de primăvară. Vânzările totale ale Christie's au fost de 772.705.500 de dolari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.