Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O petrecere cu teme care evocau sclavia a dus la demisia directoarei revistei Vogue Brazilia

Mashable
michelle obama vogue

Directoarea de fashion a ediţiei braziliene a revistei Vogue, Donata Meirelles, a demisionat după ce fotografii de la aniversarea ei au stârnit critici din cauză că evocă reprezentări coloniale ale sclaviei, potrivit The Guardian potrivit news.ro.

Imaginile o înfăţişează pe Donata Meirelles, 50 de ani, care este îmbrăcată în alb, stând pe un tron, flancată de patru femei de culoare îmbrăcate în alb la o petrecere în Bahia, statul brazilian cu cea mai mare populaţie de culoare.

Criticii au comparat hainele femeii cu uniformele albe purtate de sclavi şi au remarcat similitudinea scaunului cu o "cadeira de sinhá", un scaun ornat în care stăteau stăpânii de sclavi în trecut.

"Femeile de culoare au fost folosite ca obiecte pentru a crea o scenă exotică", a spus Stephanie Ribeiro, autoarea editorialului #BlackGirlMagic din ediţia braziliană a revistei Marie Claire. "Este o reminiscenţă a colonialismului şi romanţează acele vremuri. Ea a recreat imaginea în care albii sunt superiori, iar negrii sunt dezumanizaţi".

O cântăreaţă faimoasă din Brazilia, Elza Soares, a scris pe Instagram: "Gândeşte-te la cât de mult poţi răni oamenii, amintirile lor, soarta lor când alegi o temă care să "condimenteze" un moment fericit din viaţa ta".

O utilizatoare a alăturat pe Instagram imaginea lui Meirelles de o fotografie de arhivă a unei femei din familia Costa Carvalho care stă pe un scaun "sedan" cu doi scalvi alături de ea. "Prima fotografie este din 1860", a scris ea. "A doua este de fapt din 2019", a fost explicaţia fotografiilor.

A doua zi după petrecere, Meirelles a răspuns pe Instagram, scriind că scaunul este de fapt un artefact din tradiţia religioasă afro-braziliană "candomblé", iar hainele sunt tradiţionale din Bahia pentru petrecere. "Chiar şi aşa, dacă am cauzat o altă impresie, îmi cer scuze", a spus ea.

Miercuri, Meirelles a anunţat că demisionează din postul pe care îl ocupă la Vogue.

Într-o declaraţie pe Instagram, revista a precizat: "Vogue Brazilia regretă profund ce s-a întâmplat şi speră că această dezbatere care a fost generată să servească drept o lecţie".

Mai mult de jumătate din populaţia Braziliei, 200 de milioane de oameni, se identifică de rasă neagră sau mixtă. Cu toate acestea, ediţia braziliană a revistei Vogue a publicat pentru prima dată pe copertă o femeie de culoare abia în 2011, la  36 de ani de când a fost lansată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.