Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O piese de patrimoniu, cu o vechime între 1.000 şi 6.500 de ani, recuperată de Muzeul Brăilei

debraila.ro
muzeul braila

Muzeul Brăilei "Carol I" a recuperat nouă piese de patrimoniu, cu o vechime între 1.000 şi 6.500 de ani, după 46 de ani, timp în care s-au aflat la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, managerul interimar al Muzeului Brăilei, Costin Croitoru, conform agerpres.

"Am reuşit să recuperăm o suită foarte, foarte importantă din ceea ce înseamnă patrimoniul arheologic al Muzeului Brăilei 'Carol I', implicit al judeţului şi municipiului. În anii '70 s-au creat marile colecţii care au stat la baza muzeelor naţionale. Conform directivei organelor de stat şi de partid din 1970, fiecare muzeu din ţară, de rang regional sau judeţean, a trebuit să ofere acestor colecţii de nivel naţional piese reprezentative din patrimoniul lor. Muzeul de Istorie al Brăilei de atunci a expediat la Alba Iulia nouă artefacte extraordinar de valoroase, toate descoperite pe teritoriul judeţului şi al municipiului Brăila. Iată că, după 46 de ani, membri secţiei de Arheologie a Muzeului Brăilei au reuşit să repatrieze, să aducă înapoi acest patrimoniu călător. Aş pune această recuperare de patrimoniu sub semnul celor 140 de ani pe care îi împlinim acum acesta de la înfiinţarea Muzeului Brăilei", a spus Costin Croitoru.

Echipa care a făcut posibilă recuperarea patrimoniului a fost condusă de Mirela Vernescu, doctor în istorie şi arheolog expert la Muzeul Brăilei "Carol I" şi două colege conservatoare de la secţie de Arheologie a muzeului, Manuela Dumitrescu şi Carmen Istrate.

"Echipa care a făcut posibilă acest lucru, printr-o expediţie fulger la Alba Iulia, unde avem infiltrat un brăilean, glumesc desigur, este originar din Viziru, este bunul nostru prieten şi cel care ne-a sprijinit pentru recuperarea patrimoniului, George Bounegru, doctor în istorie, arheolog expert, a fost condusă de colega noastră Mirela Vernescu şi ea arheolog expert şi doctor în istorie. Cum se întâmplă la transferuri de obiecte de patrimoniu de o asemenea valoare, Mirela Vernescu a fost însoţită de două colege conservatoare din acea secţie de arheologie, Manuela Dumitrescu şi Carmen Istrate", a mai spus Costin Croitoru.

Arheolog expert şi doctor în istorie Mirela Vernescu, cea care a condus expediţia de recuperare a pieselor de patrimoniu a spus că drumul la Alba Iulia a constituit o mare bucurie, pentru că s-a reuşit aducerea acasă a unor vase ceramice care reîntregesc patrimoniul Muzeului Brăilei.

"Drumul acesta la Alba Iulia pentru noi a fost o mare bucurie. Poate din exterior nu pare atât de importantă recuperarea unor vase ceramice, dar ele reîntregesc patrimoniul nostru şi ne-am bucurat că am reuşit să le aducem acasă. Am avut o colaborare foarte bună cu colegii noştri de la Alba Iulia, colegele mele conservatoarele au văzut depozitele, au discutat despre conservarea pieselor şi despre inventariere. Noi, în această perioadă, pe lângă şantiere, în activitatea noastră de zi cu zi facem şi inventarierea pieselor din secţiile muzeului nostru", a spus Mirela Vernescu.

În total, au fost recuperate nouă vase de ceramică, trei vechi de 1.000 de ani, două din secolul IV după Hristos şi patru cu o vechime de 6.000 - 6.500 de ani.

"Cele mai tinere piese dintre cele pe care le-am recuperat sunt din necropola de la Chiscani, sunt vase din secolele X-XI, adică de acum 1.000 de ani. La Chiscani, când s-au început cercetările arheologice în 1960, au fost descoperite aceste urne de incineraţie. Avem descoperite acolo în jur de 54 asemenea urne. În momentul în care am vrut să publicăm date despre această necropolă, ne-am dat seama că trei urne nu sunt. În registrul inventar scria foarte clar că au fost transferate pentru crearea Muzeului Unirii de la Alba Iulia. Alte două vase recuperate acum sunt din secolul IV după Hristos. În anii '60-'70, undeva în zona Maraloiu, pe malul Buzăului, s-a rupt un mal într-un punct, numit destul de firesc lutărie. În momentul în care s-a excavat acolo, s-a găsit un mormânt de înhumaţie de data aceasta. Cele mai vârstnice dintre piesele pe care le-am recuperat, patru la număr, sunt descoperite în situl arheologic de la Brăiliţa, aparţin culturilor Gumelniţa şi Boian, sunt de acum 6.000-6.500 de ani, deci o vârstă venerabilă", a explicat Costin Croitoru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.