Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O placă omagială în cinstea unui mitropolit georgian a fost dezvelită la Mănăstirea Pângărați, la 200 de ani de la moartea sa

basilica.ro
mitropolit georgian

O placă omagială în cinstea Mitropolitului Iona Ghedevanişvili a fost dezvelită joi la Mănăstirea Pângărați. La ceremonie au participat, alături de Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei, Ambasadorul Nikoloz Nikolozishvili și reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe a Georgiei.

Bisericile noastre sunt unite de această figură deosebită, Mitropolitul Iona Ghedevanişvili, care a avut o activitate importantă, și fără a exagera, putem spune că a fost un arhiereu de anvergură internațională”, a transmis Mitropolitul Iov de Ruis-Urbnisi prin delegatul său, Arhim. Ieronymos Katamadze, informează Basilica.ro.

Este cunoscut faptul că activitatea ierarhului a început în Georgia, s-a desfășurat în mai multe țări, printre care se numără și pământul sfânt al României, în special Mănăstirea Pângărați. Părintele mitropolit a păstorit credincioșii din Ruis timp de 5 ani, după care a urmat o serie de încercări și întâmplări grele din viața sa, dar a rămas un fiu credincios și slujitor devotat al Bisericii lui Hristos până la trecerea la cele veșnice”.

Sunt bucuros că activitatea lui a rămas nemuritoare și la Sfânta Mănăstire Pângărați. Cu credință dătătoare de viață și cu nădejde în Dumnezeu, cred că mitropolitul Iona, o figură comună și unul dintre marii distinși arhierei ai Bisericilor Ortodoxe Georgiene și Române, se bucură astăzi în locașul ceresc, întrucât pentru cinstirea cuvenită, reprezentanții celor două Biserici locale fac pomenirea pe pământul românesc”, a subliniat IPS Iov.

Ambasadorul Georgiei în România a spus despre mitropolitul comemorat că „a studiat atent tradițiile și obiceiurile poporului român, a descris locurile pe unde a ajuns și, în memoriile sale, ne-a lăsat informații istorice, etnografice, religioase foarte importante, despre România secolului al XVIII-lea”.

Popoarele noastre prietene sunt conectate prin legături istorice profunde, cea mai importantă fiind figura Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, dar sunt și alte personalități care au contribuit la aprofundarea acestor relații”, a declarat Ambasadorul Nikoloz Nikolozishvili.

La final, Mitropolitul Teofan a subliniat că ierarhul Iona Ghedevanişvili reprezintă o punte de legătură între poporul român și poporul georgian: „Placa aceasta comemorativă se adaugă, așa cum amintea și domnul ambasador, unui șir de oameni, de evenimente, de momente care leagă poporul român de poporul georgian”.

Sunt multe lucruri comune între cele două națiuni. Cel mai important este apartenența comună la Biserica Ortodoxă Universală”.

Mitropolitul Iona se adaugă acestui șir de oameni, de evenimente, pentru ca cele două națiuni să fie cât mai apropiate, să păstreze împreună aceeași dreaptă credință și să meargă frumos, atât în istoria pământeană, cât și în slava Împărăției Cerurilor”.

Dezvelirea plăcii comemorative a fost prilejuită de împlinirea a 200 de ani de la moartea fostului stareț al Pângărațiului, Mitropolitul Iona Ghedevanişvili. Evenimentul a fost precedat de Liturghie și de o slujbă de pomenire.

Mitropolitul Iona Ghedevanişvili

A crescut la curtea Patriarhului Anthonie I, care, încă din copilărie, l-a pregătit pentru slujirea preoţească. A fost egumen al Mănăstirii Jvari din Mtskheta, Georgia, iar în 1775 a fost hirotonit episcop și ridicat la rangul de Mitropolit de Ruiz.

A călătorit în întreaga lume ortodoxă: de la Constantinopol, Athos și Ierusalim, până în insulele grecești, Beirut, Damasc, Egipt și peninsula Sinai. A mers la Veneţia, la Viena și în Polonia.

A ajuns și la Iași în 1789, unde s-a întâlnit cu prinţul G.A. Potemkin. Cu acordul acestuia și al Episcopului Ambrozie (Serebrenikov), lui lona Ghedevanişvili i-a fost dată spre conducere Mănăstirea Pângărați.

Timp de 2 ani, mănăstirea a devenit una dintre cele mai bogate din principatul Moldovei.

În decembrie 1791, Împărăteasa Ecaterina a II-a l-a trimis la Kiev, unde a fost numit vicar al Mitropolitului Samuel de Miroslav, locuind la Lavra Kievo-Pecherska.

În această perioadă a contribuit la publicarea în limba georgiană a Mineiul Praznical (1805) și a Bibliei în limba georgiană.

A trecut la Domnul în anul 1821 și a fost înmormântat la mănăstirea Acoperământul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu din suburbia Moscovei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.