Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O premieră după 12 ani - Ministrul de externe al Siriei, vizită oficială în Arabia Saudită / Diplomat iranian: 'Este ceva nebunesc'

limes
siria, arabia saudita

Ministrul de externe al Siriei, Faisal al-Miqdad, efectuează o vizită oficială în Arabia Saudită. Astfel, această vizită este prima la nivel de ministru de externe din Siria în Arabia Saudită, din 2011, când a izbucnit războiul civil, şi până în prezent, scrie MILLIYET, potrivit Rador. În comunicatul comun transmis de cele două ţări, care doresc să-şi normalizeze relaţiile diplomatice, se arată că în cadrul întâlnirilor s-au depus eforturi pentru eliminarea izolării diplomatice a Siriei de lumea arabă.

De asemenea, în comunicat se menţionează că vor fi întreprinse acţiuni pentru redeschiderea consulatelor celor două ţări şi reluarea zborurilor directe.

După izbucnirea războiului civil din Siria, Arabia Saudită a rupt relaţiile cu puterea de la Damasc şi a sprijinit grupările de opoziţie care încercau să-l răstoarne de la putere pe preşedintele Bashar al- Assad. După această perioadă, Siria a fost exclusă din Liga Arabă.

A început procesul de normalizare

La Conferinţa de la München, din 18 februarie, ministrul de externe al Arabiei Saudite, Faisal bin Farhan Al Saud, a declarat că nu s-a obţinut niciun rezultat în urma izolării Siriei şi că există o fractură importantă în abordarea Riadului.

Cutremurele din 6 februarie au accelerat procesul de normalizare a relaţiilor dintre cele două ţări.

Miniştrii de externe din cele două ţări au căzut de acord în problema luptei împotriva traficului ilicit de droguri şi a colaborării în scopul facilitării reîntoarcerii Siriei în Liga Arabă.

Ultimele evoluţii pe linia Arabia Saudită-Siria sunt considerate evoluţii foarte importante pentru normalizarea relaţiilor dintre statele arabe şi Siria.

Săptămânile trecute, ministrul de externe al Siriei, Faisal al-Miqdad, a vizitat Egiptul şi Iordania.

Astfel, pentru prima dată, după o perioadă de peste 10 ani, un ministru de externe din Siria a vizitat aceste două ţari.

În comunicatul comun transmis după vizita în Arabia Saudită a lui Faisal al-Miqdad se spune că ambele ţări trebuie să "asigure controlul asupra teritoriului" sirian şi "să elimine prezenţa miliţiilor înarmate."

Presa iraniană scria citând AFP că în aceeaşi perioadă la Riad s-a aflat şi o delegaţie iraniană.

Este de-a dreptul "nebunesc"

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Iranului, Nasser Kanaani, a declarat că "Delegaţia iraniană va acţiona pentru redeschiderea ambasadei de la Riad şi a Consulatului General de la Jeddah."

Într-o declaraţie pentru AFP, un diplomat arab a precizat că "Iranienii şi sirienii se află în aceeaşi zi în Arabia Saudită. Este ceva nebunesc, acum câteva luni nici nu se putea gândi aşa ceva."

Arabia Saudită intenţionează să-l invite pe Bashar al-Assad la summit-ul Ligii Arabe, care se va desfăşura la Riad, în data de 19 mai.

Pe de altă parte, SUA şi ţările arabe acuză familia Assad de trafic cu stupefiante.

Ţările occidentale susţin că în Siria se produce captagon, care este o amfetamină, iar comercializarea acestui drog este finanţată de guvern.

De asemenea, este avansată ideea că o mare parte a acestui drog este vândută în ţările din Golf, inclusiv în Arabia Saudită.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.