Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O primă veste bună pentru Donald Trump de la Curtea Supremă: Au fost închise procedurile judiciare într-un dosar

Agerpres - Reuters
Donald Trump

Curtea Supremă a Statelor Unite a dispus luni să se închidă procedurile judiciare angajate împotriva lui Donald Trump, în numele unei clauze a Constituţiei care interzice unui preşedinte să accepte venituri de origine străină, relatează AFP potrivit news.ro.

Cele două dosare - care vizează hotelul pe care Donald Trump îl deţine la Washington - sunt ”caduce”, stabileşte cea mai înaltă jurisdicţie, care ia astfel act de plecarea sa de la Casa Albă.

Imediat diupă alegerea miliardarului republican, în 2016, proceduri au fost intentate - la Washington şi New York - în numele ”clauzei veniturilor (emoluments)” din Constituţie, care interzice oricărei persoane care ocupă o funcţie publică să accepte retribuţii de origine străină - fără acordul Congresului.

Reclamanţii apreciau că delegaţii străine privilegiau Trump International Hotel, situat în apropiere de Casa Albă, în speranţa intrării în graţiile preşedintelui, incălcând prin acest lucru această regulă.

Citește și: Medicul Virgil Musta: Vaccinul anti-Covid are o singură contraindicație categorică

Preşedintele, susţinut de către secretarul Justiţiei, le-a replicat că această clauză vizează să împiedice agenţii publici să primească mită şi nu să facă afaceri.

Tribunale americane au pronunţat hotărâri contradictorii, iar Curtea Supremă nu are, până la urmă, ultimul cuvânt în această problemă juridică.

Această încheiere îi luminează un pic orizontul juridic lui Donald Trump, care rămâne cu toate acestea încărcat.

Acuzat de faptul că şi-a încurajat susţinătorii să ia cu asalt Capitoliul la 6 ianuarie, el urmează să fie judecat în Senat în februarie cu privire la ”incitare la insurecţie”.

Justiţia federală anchetează de asemenea cu privire la plăţi către două foste presupuse amante ale lui Donad Trump, în schimbul tăcerii acestora, în 2016, care ar putea constitui încălcări ale legislaţiei privind finanţarea campaniei electorale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.