Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O publicație americană face o DEZVĂLUIRE explozivă - Trump a adus în discuţie în repetate rânduri ieşirea SUA din NATO în 2018

Instagram
Donald Trump

În 2018, preşedintele american Donald Trump a adus în discuţie, în privat, în repetate rânduri retragerea SUA din NATO, notează CNN, citând New York Times, potrivit news.ro.

Oficialii administraţiei nu erau siguri că Trump vorbeşte serios prima oară când a menţionat retragerea SUA. De atunci, Trump – care a pus la îndoială relevanţa NATO şi a criticat public aliaţii pentru că nu cheltuiesc destul - şi-a exprimat dorinţa de a părăsi alianţa de mai multe ori, au declarat unii oficiali ai administraţiei pentru NY Times.

În iulie 2018, în apropierea unui summit NATO, Trump le-a transmis oficialilor de securitate naţională că nu vede rostul NATO şi că el consideră că alianţa trage în jos SUA.

Citeste si Google, un nou PAS pentru comunicarea rapidă - Se vor traduce conversaţii în timp real

NY Times a informat că dorinţa lui Trump de a se retrage din NATO a creat noi îngrijorări printre oficialii de securitate naţională, la acest lucru adăugându-se şi faptul că Trump, conform unui articol Washington Post, a ascuns detalii din întâlnirile sale cu preşedintele rus Vladimir Putin. De asemenea, conform NY Times, FBI a deschis o anchetă pentru a afla de ce Trump a adoptat un comportament care era favorabil Rusiei.

Un oficial important dintr-o ţară NATO a declarat pentru CNN marţi că oficialii aliaţilor „au lucrat din greu” în ultimul an pentru a-l convinge pe Trump să rămână dedicat alianţei istorice.

Îngrijorările nu sunt neapărat privind o retragere completă a SUA din NATO, ci oficialii vor să se asigure că Trump va onora angajamentul statelor membre NATO de a respecta Articolul 5 din manifestul alianţei, care prevede că dacă un stat membru este atacat, ceilalţi aliaţi vor interveni.

Slăbirea NATO este de mult timp un obiectiv important pentru Putin iar retragerea SUA din alianţă ar fi ideală pentru liderul rus. Secretarul de presă al Casei Albe, Sarah Sanders, a numit articolul din Times ca fiind „lipsit de însemnătate”.

„Această poveste era lipsită de însemnătate când a fost scrisă acum şase luni şi este şi mai mult acum. Preşedintele a spus clar că aliaţii noştri trebuie să îşi îndeplinească angajamentele şi să împartă povara unei apărări puternice”, a declarat ea.

Sanders a făcut referire şi la comentarii ale lui Trump în care laudă NATO în timpul unei vizite de două zile la sediul alianţei în iulie 2018. Atunci, Trump a numit alianţa ca fiind „foarte importantă” şi angajamentul SUA ca fiind „foarte puternic”.

Un sondaj Gallup din 2017 a arătat că 80% dintre americani au declarat că NATO ar trebui menţinut. Majoritatea americanilor – 78% - au declarat că Trump ar trebui să apere toţi aliaţii SUA din NATO dacă este necesar, conform unui sondaj al Universităţii Quinnipac din iulie 2018.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.