Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O rachetă indiană a pus pe orbită 36 de sateliți

aljazeera.com
racheta

Misiunea a făcut parte dintr-un acord comercial între o firmă guvernamentală și firma de sateliți OneWeb, cu sediul în Marea Britanie.

Agenția spațială indiană a anunțat că racheta sa a reușit să pună pe orbită 36 de sateliți de internet pentru compania OneWeb, cu sediul în Marea Britanie, după luni de întârziere din cauza războiului din Ucraina, informează aljazeera.com.

Misiunea - parte a unui acord comercial între New Space India Limited, o firmă guvernamentală, și OneWeb - a fost anunțată cu succes de către Organizația indiană de cercetare spațială (ISRO) duminică dimineață.

"Aceasta este prima lansare comercială din istorie a noii rachete LVM3 [Launch Vehicle Mark 3]", a declarat președintele ISRO, Sreedhara Panicker Somanath, în timp ce decolarea a avut loc la ora 12:07 de la Centrul spațial Satish Dhawan din Andhra Pradesh.

Această a 14-a lansare a sateliților OneWeb s-a bazat pe cea mai grea rachetă din India, rezervată în mod normal pentru navele spațiale guvernamentale. OneWeb a lansat primul său satelit în 2019. A fost prima lansare pentru OneWeb de la ruperea cu Agenția Spațială Rusă în martie, din cauza invaziei Moscovei în Ucraina.

În pofida întreruperilor din acest an, compania britanică a declarat că rămâne pe drumul cel bun pentru a activa o acoperire globală anul viitor, cu o constelație planificată de 648 de sateliți. Aceasta oferă deja servicii la cele mai nordice latitudini.

Sateliții vor fi aranjați în 12 inele cu 49 de sateliți în fiecare plan pe o orbită circulară de 1.200 km (745 mile), a precizat ISRO pe site-ul său. Fiecare satelit va efectua o călătorie completă în jurul planetei la fiecare 109 minute. Fiecare satelit OneWeb cântărește aproximativ 150 de kilograme (330 de lire sterline).

Lansarea este importantă pentru India și reflectă deschiderea treptată a agenției sale spațiale către clienții privați, a declarat pentru Associated Press Rajeswari Pillai Rajagopalan, director specializat în spațiu și securitate la Observer Research Foundation din New Delhi.

Rajagopalan a declarat că India are experiență în lansarea de sateliți mai mici și a încercat să acapareze această piață. Războiul din Ucraina, care încă durează, ar putea deschide o oportunitate pentru India, deoarece multe țări evită serviciile de lansare rusești. "Ar putea stimula această tendință într-un mod important", a spus ea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.